Jak wybrać odpowiedni grill?

Grillowanie to ulubiona forma spędzania wolnego czasu aż 66 proc. Polaków. Z roku na rok wiele się jednak zmienia w trendach, a z grillami węglowymi zaczęły konkurować gazowe i elektryczne. Jak wybrać sprzęt, by pasował do naszych zwyczajów i potrzeb?

Ponad 60 lat temu w Ameryce George Stephen stworzył prototyp grilla kulistego, który rozpoczął nową erę grillowania. Dzięki temu nie trzeba było obawiać się ani pogody, ani tego, że potrawy będą przypalone. Grillowa rewolucja szybko podbiła serca Amerykanów, a następnie i reszty świata.

- Podróżując po świecie widzę, że 60 proc. ludzkości wciąż gotuje na ogniu. Jak widać, ognisko czy grill jest rzeczą międzynarodową. We Francji podobnie jak w Polsce grillowanie jest bardzo popularne. Wystarczy udać się np. w kierunku Bordeaux. Jeśli chodzi o sposób grillowania, to on niewiele się różni, poza tym, że do palenisk zamiast brykietów dodawany jest pień winorośli - mówi kucharz Pascal Brodnicki.

Reklama

Potwierdzają to ubiegłoroczne badania, według których grillowanie jest jedną z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu aż 2/3 Polaków. W sklepach dostępna jest więc cała masa urządzeń do grillowania, ale jak wybrać najlepszy sprzęt, odpowiedni do indywidualnych potrzeb?

Jeden z amerykańskich producentów grilli ogrodowych przeprowadzał tzw. ślepe testy, z których wynikało, że smak potraw przyrządzanych na grillu węglowym, gazowym i elektrycznym niczym się nie różni.

Oznacza to, że nie ma znaczenia źródło temperatury, a przede wszystkim zachowanie odpowiednich warunków grillowania. Zanim zdecydujemy się na zakup odpowiedniego modelu grilla warto zastanowić się nad tym, jak często będziemy grillowali, w jakich okolicznościach oraz w jak szerokim gronie.

Największą popularnością wciąż cieszą się grille węglowe. Zyskują sympatię osób lubiących tradycyjne grillowanie na węglu drzewnym lub brykiecie i towarzyszące temu doglądanie poziomu żaru i sposobu wypieczenia potraw.

Nowoczesne grille mają termometr w pokrywie i system otworów wentylacyjnych, które służą do kontroli temperatury nad rusztem oraz system ułatwiający pozbywanie się popiołu.

Coraz większą sympatię zyskują grille gazowe, których dużym plusem jest szybki czas, w jakim uzyskują optymalną temperaturę. Poza tym powierzchnia rusztu jest przeważnie większa niż w przypadku grilli węglowych. W wielu modelach ruszt jest także dwupoziomowy, dzięki temu grillowane potrawy możemy odłożyć na półkę, by nie straciły temperatury przed podaniem.

Do ostatniej kategorii należą grille elektryczne. Są najprostsze w obsłudze - temperaturę reguluje się poprzez bezstopniowe zwiększanie lub zmniejszanie mocy. To doskonały sprzęt do korzystania na balkonach i tarasach.

Przy zakupie grilla warto zwrócić uwagę na to, w co dany sprzęt jest wyposażony. Dzięki odpowiedniej pokrywie grillowanie będzie możliwe niemal w każdych warunkach. Wbudowany termometr pozwoli kontrolować stan przygotowywanych potraw, zabezpieczenie przed korozją sprawi, że grill będzie służył latami podobnie jak chromowany ruszt, który zapewni długie użytkowane.

System usuwania popiołu, wentylacji, uchwyty i gwarancja - o to też warto dopytać kupując grilla.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: grill | grillowanie | kuchnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy