Krewetkowa zakąska na ostro

Choć do wielkich imprez na koniec roku jeszcze sporo czasu, to warto już zastanowić się nie tylko nad miejscem, gdzie będziemy się bawić, ale też na menu. Zwłaszcza, jeśli planujemy zaprosić przyjaciół na spotkanie w domu. Proponujemy przepis na krewetki w pikantnej salsie.

Krewetki można uznać za prawdziwy rarytas. Są bardzo smaczne i lekkostrawne. I zwykle nie trzeba być mistrzem kulinarnym by przyrządzić je smacznie. Właściwie w przeciągu pięciu minut można mieć gotowe, najprostsze danie. Wystarczy masło, odrobina czosnku i rozgrzana patelnia.

Krewetki wyławia się w strefach przybrzeżnych. W Europie głównie nad Morzem Północnym, Atlantykiem i na Morzu Śródziemnym. Najlepsze, a tym samym najdroższe wyławia się w okolicach Grenlandii.

Świetne są również pochodzące z Zatoki Meksykańskiej. Jednak ceny żyjących na wolności skorupiaków są bardzo wygórowane. Na szczęście istnieją "krewetkowe farmy".

Reklama

Świeże krewetki dostaniemy jedynie w miejscach, gdzie się je poławia. Jeśli znajdziecie się na targu, gdzie można je kupić zwróćcie uwagę na to, czy tył głowy nie jest czarny, albo zielony. Będzie to oznaczało, że krewetka jest nieświeża.

W Polsce na świeże krewetki nie mamy nawet co liczyć, więc musimy zadowolić się mrożonymi. Są one już oprawione, pozbawione głów i wszystkich zbędnych wnętrzności.

Wraz z producentem piwa Książęce proponujemy wam przepis, który będzie idealną zakąską na wieczór przy złocistym trunku.

Składniki:

700 gramów krewetek o rozmiarze 16/20

2 limonki                                                       

oliwa

Salsa:

mielony kmin rzymski lub kminek

3 pomidory                                                      

1 sztuka chili                                                               

1 czerwona cebula                                         

1 limonka                                                     

2 łyżki brązowego cukru                                          

2 ząbki czosnku                                                       

pół szklanki gęstego soku pomidorowego                                

świeża kolendra                                           

kmin rzymski

Przygotowanie:

Do miski musimy zetrzeć skórkę z limonki i wycisnąć z niej sok. Dodajemy kminek, oliwę, sól i pieprz. Następnie nacieramy tak przygotowaną marynatą krewetki, które smażymy z obu stron na grillowej patelni, lub pieczemy w piekarniku nastawionym na 190 stopni Celsjusza około 15 minut.

Aby przygotować salsę musimy opalić pomidory nad ogniem, lub sparzyć je i włożyć na chwilę do piekarnika. Tak przygotowane pomidory przekładamy do miski, wlewany sok pomidorowy, wyciskamy sok z limonki, dodajemy czosnek, cukier i chili. Całość miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Przyprawiamy kolendrą. Krewetki wykładamy na talerz, salsę podajemy w miseczce i podajemy razem do piwa, lub układamy salsę na talerzu a na niej ustawiamy krewetki w piramidkę.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: krewetki | pomidory | kuchnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy