Męskie grillowanie: Kurczak z fetą

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie. 

Składniki:

dwie piersi z kurczaka
1/3 kostki sera feta,
1 czerwona papryka
10 gramów papryki ostrej
10 gramów papryki słodkiej
10 gramów oregano
15 ml sosu sojowego
15 ml oliwy

Przygotowanie:


W grubszej części piersi robimy kieszonkę. Mieszamy paprykę ostrą, słodką, oregano, oliwę i sos sojowy. Obtaczamy w tak przygotowanej marynacie pierś, zostawiamy ją na noc.

Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem feta, tak przygotowanym farszem wypełniamy kieszonkę w naszej piersi. Otwór spinamy wykałaczką i pieczemy pierś na grillu około 5-7 minut z każdej strony.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama