Brak witaminy D ma związek z cukrzycą
Niski poziom witaminy D wydaje się sprzyjać oporności na insulinę, typowej dla cukrzycy typu II - informuje "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".
Tym razem naukowcy mierzyli poziom witaminy D, insuliny i cukru we krwi oraz ciśnienie tętnicze i wskaźnik masy ciała (BMI) u 411 otyłych dzieci oraz w kontrolnej grupie ich niemających problemów z otyłością rówieśników. Uczestników badań pytano także o nawyki żywieniowe, na przykład, spożywane napoje gazowane, soki czy mleko, owoce i warzywa oraz o to, czy niekiedy nie jedli śniadania.
Regularne śniadania
Jak się okazało, wyższe spożycie soków i napojów gazowanych oraz niejedzenie śniadań sprzyjały niskiemu poziomowi witaminy D. Zdaniem doktora Olsona, dalsze badania powinny wykazać, czy i na ile podawanie witaminy D mogłoby poprawić stan zdrowia otyłych dzieci.