Dieta niskowęglowodanowa może być groźna dla zdrowia

Diety ograniczające spożycie węglowodanów wciąż plasują się w czołówce popularnych metod odchudzania. Jednak jak zauważa dr T. Colin Campbell, może ona okazać się groźna dla zdrowia.

chleb
chleb123RF/PICSEL
Dieta niskowęglowodanowa może być szkodliwa dla zdrowia123RF/PICSEL

W swojej najnowszej książce "The Low-Carb Fraud" dr T. Colin Campbell wskazuje, że ograniczając spożycie węglowodanów zwiększamy ryzyko zachorowania m.in. na serce. Specjalista podkreśla, że diety niskowęglowodanowe pozbawione są wartości odżywczych.

Opierając się na swoim 40-letnim doświadczeniu w naukach o żywieniu, dr Campbell zwraca uwagę, że osoby, które rezygnują z węglowodanów, zwiększają ilość spożywanego białka zwierzęcego i tłuszczów, które podnoszą poziom cholesterolu. Dieta bogata w mięso może być również przyczyną uporczywych bólów głowy, uczulenia i nieświeżego oddechu.

Autor przyznaje, że dieta niskowęglowodanowa może prowadzić do szybkiej utraty masy ciała, w dłuższej perspektywie jej skutki mogą być tragiczne.

- Niskowęglowodanowa, wysokobiałkowa, dieta bogata w tłuszcze powoduje wysoki poziom cholesterolu - główny wskaźnik ryzyka chorób serca i nowotworów - dr T Colin Campbell powiedział w rozmowie z "Elle".

Zamiast podążać na nowinkami dietetycznymi, które nie mają uzasadnienia naukowego, dr Campbell zachęca do sięgania po wartościowe produkty jak warzywa, owoce, zboża i ograniczenia rafinowanych węglowodanów i tłuszczów oraz soli.

- Jedynym pozytywnym aspektem w diecie niskowęglowodanowej jest wykluczenie z menu takich produktów jak ciastka i słodzone napoje. Jednak to, co pragnę podkreślić i na co usilnie zwracam uwagę, to fakt, że rafinowane węglowodany nie oznaczają całej ich grupy - podkreśla specjalista.

Węglowodany rafinowane odnoszą się do wysoko przetworzonej żywności, bogatej w cukry proste. Tak więc jeśli już zamierzamy coś ze swojej diety wykluczyć, to powinny być to produkty stworzone np. na bazie białej mąki.

W przeciwieństwie do diety wysokotłuszczowej i wysokobiałkowej, wysoki poziom węglowodanów w diecie, pod warunkiem, że pochodzą one z różnych źródeł, nie wpływa niekorzystnie na zdrowie człowieka. Dieta bogata w węglowodany redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości, cukrzycy, miażdżycy i raka jelita grubego.

W optymalnej diecie człowieka 55 proc. zapotrzebowania energetycznego powinno być pokrywane z metabolizmu węglowodanów, występujących w diecie w różnej postaci. Głównym źródłem węglowodanów są: produkty zbożowe, rośliny okopowe, trzcina cukrowa i buraki cukrowe, nasiona roślin strączkowych, warzywa, owoce, produkty mleczne. Pokarmy węglowodanowe są więc głównie pochodzenia roślinnego, zawierają często witaminy, minerały i związki antyoksydacyjne.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas