Przyjrzyjmy się bliżej cytrynie

Cytryna to owoc pochodzący z południowych Chin, do Europy przywędrowała w okresie Średniowiecza. Obecnie jest uprawiana, jako roślina ozdobna, ale przede wszystkim w celach kulinarnych. Bogata w witaminę C, B1 i kwas cytrynowy, ma silne i bardzo szerokie oddziaływanie na nasz organizm. Przyjrzyjmy się jej bliżej.

Cytryna to doskonałe lekarstwo na wiele schorzeń
Cytryna to doskonałe lekarstwo na wiele schorzeńJacek BilczyńskiINTERIA.PL

Infekcje

Skóra

Nadciśnienie tętnicze

Ciąża

Utrata wagi

Może okazać się również znakomitym dodatkiem prozdrowotnym u osób cierpiących na astmę, choroby reumatyczne, czy kamicę nerkową. Dawnie stosowano ją również, jako element kuracji u chorych na malarię czy cholerę.

Do herbaty i sałatki

Powstaje pytanie, ile cytryny należy spożywać? Nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi, jeden owoc dziennie dla osoby dorosłej z pewnością będzie wystarczający by czerpać z jej prozdrowotnych walorów. Pamiętajcie, możecie rozpuścić ja w wodzie z miodem, dodać do herbaty, zimnego soku, lub zwyczajnie skropić nią sałatkę. 

-----

Jacek Bilczyński, dietetyk, fizjoterapeuta, trener personalny

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas