Przyjrzyjmy się bliżej cytrynie
Cytryna to owoc pochodzący z południowych Chin, do Europy przywędrowała w okresie Średniowiecza. Obecnie jest uprawiana, jako roślina ozdobna, ale przede wszystkim w celach kulinarnych. Bogata w witaminę C, B1 i kwas cytrynowy, ma silne i bardzo szerokie oddziaływanie na nasz organizm. Przyjrzyjmy się jej bliżej.
Infekcje
Skóra
Nadciśnienie tętnicze
Ciąża
Utrata wagi
Może okazać się również znakomitym dodatkiem prozdrowotnym u osób cierpiących na astmę, choroby reumatyczne, czy kamicę nerkową. Dawnie stosowano ją również, jako element kuracji u chorych na malarię czy cholerę.
Do herbaty i sałatki
Powstaje pytanie, ile cytryny należy spożywać? Nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi, jeden owoc dziennie dla osoby dorosłej z pewnością będzie wystarczający by czerpać z jej prozdrowotnych walorów. Pamiętajcie, możecie rozpuścić ja w wodzie z miodem, dodać do herbaty, zimnego soku, lub zwyczajnie skropić nią sałatkę.
-----
Jacek Bilczyński, dietetyk, fizjoterapeuta, trener personalny