Umiarkowane picie zapobiega cukrzycy?
Szwajcarscy naukowcy przeprowadzili badanie, mające na celu wykrycie powiązań pomiędzy spożywaniem alkoholu, a ryzykiem cukrzycy i otyłości.
Częste picie skraca życie
Wieloczynnikowa analiza wskazała, że ryzyko badanych chorób metabolicznych maleje przy małym i umiarkowanym spożyciu alkoholu, natomiast rośnie przy wysokim jego spożyciu, jeśli porówna się dane z grupą osób niepijących.
I tak: ryzykiem zespołu metabolicznego objęte było 24 proc. abstynentów, 19 proc. mało pijących, 20 proc. pijących średnio i 29 proc. pijących dużo. Ryzyko cukrzycy wynosiło 6 proc. u niepijących, 3,6 proc. u mało pijących, 3,8 proc. u średnio pijących i 6,7 proc. u pijących dużo. Rodzaj spożywanych napojów alkoholowych nie miał wpływu na wyniki.
Osoby umiarkowanie pijące miało ponadto najniższą wagę, poziom trójglicerydów, i ciśnienie krwi. Wszyscy pijący mieli wyższy poziom HDL („dobrego cholesterolu") niż abstynenci.
Ponieważ było to badanie przekrojowe, nie wykazuje ono, co trzeba zaznaczyć, związku przyczynowego, a jedynie powiązanie pomiędzy zjawiskami.
Artur Jurgawka