Borówki chronią przed demencją i nie tylko
Regularne spożywanie borówek może znacznie zmniejszać ryzyko demencji. To kolejne potencjalnie prozdrowotne właściwości tego owocu, potwierdzone w ostatnich latach.
Naukowcy pod kierownictwem dr Roberta Krikoriana z Uniwersytetu w Cincinnati odkryli, że dodanie borówek do codziennej diety niektórych osób w średnim wieku może zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji w późnym okresie życia. Zespół dr Krikoriana od kilku lat prowadzi badania nad korzyściami płynącymi ze spożywania borówek przez osoby z grupy o podwyższonym ryzyku wystąpienia choroby Alzheimera i demencji.
Borówki mają szczególnie wysoki poziom mikroelementów i przeciwutleniaczy zwanych antocyjanami. To właśnie one nadają borówkom ich kolor, a także pomagają bronić rośliny przed nadmiernym promieniowaniem, czynnikami zakaźnymi i innymi zagrożeniami.
- Te same właściwości, które pomagają borówkom przetrwać, przynoszą również korzyści ludziom, takie jak zmniejszanie stanów zapalnych, poprawa funkcji metabolicznych i zwiększanie produkcji energii w komórkach - powiedział dr Krikorian.
U około 50 proc. osób w Stanach Zjednoczonych w średnim wieku rozwija się insulinooporność, powszechnie określana jako stan przedcukrzycowy, który jest czynnikiem sprzyjającym rozwojowi chorób przewlekłych.
- Zaobserwowaliśmy korzyści poznawcze płynące ze spożywania borówek w poprzednich badaniach z udziałem starszych osób dorosłych i pomyśleliśmy, że mogą one być skuteczne u młodszych osób z insulinoopornością. Choroba Alzheimera, podobnie jak wszystkie przewlekłe choroby związane ze starzeniem się, rozwija się przez wiele lat, począwszy od połowy życia - wyjaśnił - powiedział dr Krikorian.
Cudowne borówki
W badaniu wzięło udział 33 osób z okolic Cincinnati w wieku 50-65 lat, którzy mieli nadwagę, stan przedcukrzycowy i zauważyli u siebie łagodne pogorszenie pamięci związane ze starzeniem się. Takie osoby mają zwiększone ryzyko demencji w późnym okresie życia i innych typowych schorzeń.
Przez 12 tygodni pacjenci zostali poproszeni o powstrzymanie się od spożywania jakichkolwiek owoców jagodowych z wyjątkiem codziennej paczki suplementu w proszku, który miał być zmieszany z wodą i spożywany albo do śniadania, albo do kolacji. Połowa uczestników otrzymywała proszek zawierający równowartość pół filiżanki całych borówek, podczas gdy druga połowa otrzymywała placebo. Uczestnicy otrzymali również testy mierzące pewne zdolności poznawcze, które pogarszają się u osób starzejących się i cierpiących na demencję w późnym okresie życia, takie jak funkcje wykonawcze, takie jak pamięć robocza, elastyczność umysłowa i samokontrola. Osoby z grupy leczonej borówkami wykazały poprawę w zadaniach poznawczych, które zależą od kontroli wykonawczej.
- Było to widoczne w postaci zmniejszenia zakłóceń związanych z obcymi informacjami podczas uczenia się i zapamiętywania - wyjaśnił dr Krikorian.
Pacjenci z grupy otrzymującej borówki mieli również niższy poziom insuliny na czczo, co oznacza, że poprawiła się ich funkcja metaboliczna i byli w stanie łatwiej spalać tłuszcz w celu uzyskania energii. Grupa pacjentów jedzących borówki wykazywała dodatkowo łagodne podwyższenie poziomu rozprzęgania mitochondriów, procesu komórkowego, który został powiązany z większą długowiecznością i zmniejszonym stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny może prowadzić do takich objawów, jak zmęczenie i utrata pamięci.
Przyszłe badania będą miały na celu zwiększenie liczebności grupy badawczej i lepsze zrozumienie mechanizmów działania borówek, które przyczyniają się do poprawy zdolności poznawczych.