Nowy sposób monitorowania zanieczyszczeń żywności
Weryfikacja produktów spożywczych pod kątem zanieczyszczeń jest wymagana przez wszystkie firmy z branży gastronomicznej. Niestety, sam test jest często czasochłonny - na wynik trzeba czekać nawet tydzień. Jest pomysł, jak to zmienić.
Zespół naukowców z University of Tennessee w Chattanooga pod kierownictwem Michaela Danquaha pracuje nad nowymi metodami sprawdzania żywności pod kątem zanieczyszczeń, które dają natychmiastowe wyniki.
- Proces monitorowania nie będzie opierał się tylko na jednym podejściu - zamierzamy zastosować monitoring elektrochemiczny, a także optyczny. To rzeczywiście wypełni lukę w działalności przemysłowej i sprawi, że branża będzie dysponowała lepszym, bardziej solidnym sposób oceny patogenów w czasie rzeczywistym - powiedział Danquah.Pierwszym krokiem jest opracowanie unikalnej sondy z biologiczną cząsteczką zwaną "aptasensorem", która będzie łączyć się z białkami na powierzchni patogenu. Fuzja ta wywołuje reakcję elektrochemiczną, która jest wychwytywana przez sondę. Sygnał alarmowy jest natychmiast wysyłany do urządzeń monitorujących za pośrednictwem sieci bezprzewodowej.W drugiej metodzie detekcji, sonda jest w stanie "zobaczyć" światło z reakcji elektrochemicznej.- Biochip będzie miał szklaną powierzchnię, więc natychmiast, gdy nastąpi wiązanie z białkiem powierzchniowym, będziemy mogli to również zobaczyć - podsumował Danquah.Zespół Danquaha dostał grant na trzy lata, a celem projektu jest opracowanie prototypu aptasensora. Ten może powstać jeszcze w 2022 r.