​Solein: Jedzenie przyszłości z wody, powietrza i prądu

Fiński startup Solar Foods opracował sposób produkcji bogatego w proteiny pożywienia, używając elektryczności, wody i powietrza. Solein, bo tak nazywa się ich produkt powstaje w procesie przyjaznym dla środowiska, przypominającym warzenie piwa.

Czy tak będzie wyglądać jedzenie przyszłości?
Czy tak będzie wyglądać jedzenie przyszłości?Twitter

Firma twierdzi, że będzie to najbardziej przyjazna środowisku proteina na świecie. Za pomocą prądu elektrycznego twórcy Solein wytrącają z wody cząsteczki dwutlenku węgla i wodoru. Dodają później mikroby żywiące się gazami i następnie produkujące proteiny. Te ostatecznie są suszone na proszek.

Proces ten jest bardzo podobny do fermentacji, używanej podczas produkcji piwa, ale wymaga specjalistycznych urządzeń. Solein składa się aż w 50 procentach z protein. Jest bardzo pożywny, ale smakosze raczej nie znajdą w nim nic atrakcyjnego - wygląda i ponoć smakuje jak pszenna mąka.

Według producentów może być włączony do każdej diety. Mało tego, żywność ta może być wytworzona w każdym miejscu na ziemi. Jest 10 do nawet 100 razy bardziej przyjazna środowisku pod względem zużycia wody i innych zasobów niż produkcja jedzenia ze zwierząt lub roślin.

- Jednym z powodów, dla których mięso stanowi tak istotny element diety człowieka jest wysoka zawartość białka - tłumaczy na stronie firma Solar Foods. - Nasza propozycja również zawiera sporo dawkę protein, a przy okazji nie wymaga aż takich nakładów środków, miejsca i nie wyniszcza tak naszej planety. Inną jej charakterystyczną cechą jest pobieranie węgla bezpośrednio z dwutlenku węgla, bez potrzeby użycia cukru.

Przedstawiciele firmy przyznają, że nie spodziewają się, aby ich wynalazek zmienił kompletnie konwencjonalne podejście do produkcji żywności. Na pewno nie w ciągu najbliższych 20 lat. Mają za to nadzieję, że stanie się poważną alternatywą dla "tradycyjnego" sposobu pozyskiwania pożywienia ze zwierząt i roślin.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas