Ugotuj to sam: Sałatka z wątróbką drobiową

Wątróbka - choć to jedno z podstawowych dań, potrafi być prawdziwym kulinarnym rarytasem. Odpowiednio przyprawiona i przyrządzona to pyszny i przede wszystkim zdrowy smakołyk.

Wątróbka zawiera mnóstwo żelaza oraz witaminę PP, A, oraz B9. Przekonaj się o tym i spróbuj delikatnej sałatki z wątróbką według przepisu szefa kuchni restauracji Punta Prima.

Składniki:

-mix sałat wedle upodobań(masłowa, lodowa, lollo biondo, lollo rosso, sałata rzymska)

-ogórek zielony

-rzodkiewka

-wątróbka drobiowa

-pomidorki koktajlowe do dekoracji

Sos winegret:

-dwie łyżki oliwy z oliwek

-łyżka musztardy

-łyżka soku z cytryny

-świeżo zmielony pieprz

Reklama

-odrobina morskiej soli

Przygotowanie:

Umytą sałatę rozkładamy na półmisku. Polewamy ją łyżką sosu winegret. Ozdabiamy ją pokrojonymi kawałkami ogórków, rzodkiewek i pomidorów. Umytą i osuszoną wątróbkę obsmażamy na odrobinie oleju. Nakłuwamy ją, by była miękka. Solimy i pieprzymy ją dopiero pod koniec smażenia - dzięki temu będzie soczysta i krucha. Lekko przestudzoną wątróbkę wykładamy na gotową sałatę. Polewamy resztą sosu winegret.

Przepis publikujemy dzięki uprzejmości restauracji  Punta Prima.

.
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy