Ugotuj to sam: Sałatka z wątróbką drobiową

Wątróbka - choć to jedno z podstawowych dań, potrafi być prawdziwym kulinarnym rarytasem. Odpowiednio przyprawiona i przyrządzona to pyszny i przede wszystkim zdrowy smakołyk.

Każde samodzielne przygotowane danie sprawia sporo radości
Każde samodzielne przygotowane danie sprawia sporo radościmateriały prasowe

Wątróbka zawiera mnóstwo żelaza oraz witaminę PP, A, oraz B9. Przekonaj się o tym i spróbuj delikatnej sałatki z wątróbką według przepisu szefa kuchni restauracji Punta Prima.

Składniki:

-mix sałat wedle upodobań(masłowa, lodowa, lollo biondo, lollo rosso, sałata rzymska)

-ogórek zielony

-rzodkiewka

-wątróbka drobiowa

-pomidorki koktajlowe do dekoracji

Sos winegret:

-dwie łyżki oliwy z oliwek

-łyżka musztardy

-łyżka soku z cytryny

-świeżo zmielony pieprz

-odrobina morskiej soli

Przygotowanie:

Umytą sałatę rozkładamy na półmisku. Polewamy ją łyżką sosu winegret. Ozdabiamy ją pokrojonymi kawałkami ogórków, rzodkiewek i pomidorów. Umytą i osuszoną wątróbkę obsmażamy na odrobinie oleju. Nakłuwamy ją, by była miękka. Solimy i pieprzymy ją dopiero pod koniec smażenia - dzięki temu będzie soczysta i krucha. Lekko przestudzoną wątróbkę wykładamy na gotową sałatę. Polewamy resztą sosu winegret.

Przepis publikujemy dzięki uprzejmości restauracji  Punta Prima.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas