Reklama

Mapy Google - jak ukryć swoją lokalizację?

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że popularna aplikacja mapowa firmy Google umożliwia przejście w tryb incognito. Oznacza to, że każdy może ukryć swoją lokalizację przed innymi użytkownikami. Ja to zrobić?

Wspomniany tryb zadebiutował w aplikacji Google Map w 2019 roku. Po jego włączeniu na koncie użytkownika nie zostaną zapisane żadne informacje dotyczące aktywności, lokalizacji oraz innych danych, które automatycznie były przypisywane do danego konta.

Po wyłączeniu trybu incognito, w Mapach Google użytkownicy znów zaczną otrzymywać rekomendacje oraz inne dane bazujące na aktywności. Opisywana funkcja może zostać włączona oraz wyłączona za pomocą jednego przycisku w aplikacji. Jak to zrobić?

Po uruchomieniu aplikacji należy dotknąć ikony swojego profilu w prawym górnym rogu. W rozwijanym menu powinna wyświetlić się opcja "włącz tryb incognito".

Reklama

Niestety, we wspomnianym trybie kilka funkcji aplikacji nie będzie ogólnodostępnych. Wśród nich znalazły się m.in. historia lokalizacji, wskazówki dojazdu, historia wyszukiwania czy funkcja "twoje miejsca".

Włączenie trybu incognito w Mapach nie wpłynie jednak na to, jak dane o naszej aktywności są wykorzystywane i zapisywane przez dostawców internetu, inne aplikacje, wyszukiwanie głosowe i inne usługi Google.

Oglądaj najnowsze promocje i planuj zakupy z ding.pl 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama