Medycyna przyszłości

Napoje gazowane i słodkie soki owocowe uszkadzają mózg

Regularne spożywanie napojów słodzonych cukrem i słodzikami zmniejsza objętość mózgu, zwłaszcza hipokampa i przyspiesza procesy starzenia. Dotyczy to zarówno popularnych napojów gazowanych, jak i dosładzanych soków.

Dane zebrane podczas Framingham Heart Study (FHS) są co najmniej alarmujące. Nadmiar fruktozy w słodkich napojach może uszkadzać mózg. Z badań wynika, że osoby pijące napoje słodzone mają gorszą pamięć, mniejszą całkowitą objętość mózgu i znacznie mniejszy hipokamp - region mózgu odpowiadający za pamięć i procesy uczenia. Dotyczy to także napojów określanych mianem "dietetycznych". Okazuje się, że osoby codziennie pijące dietetyczne napoje gazowane są trzy razy bardziej narażone na ryzyko wystąpienia udaru i demencji niż osoby nie zażywające takich specyfików.

Spożycie słodzonych napojów gazowanych i soków owocowych jest największym problemem w USA. W 2016 r. Amerykanie zużyli prawie 11 mln ton cukru, w większości pod postacią napojów słodzonych. Naukowcy odkryli korelację między spożyciem napojów słodzonych a funkcjonowaniem mózgu, a nie związek przyczynowo-skutkowy.

- Nasze badania wskazują na silny związek między wyższym spożyciem napojów słodzonych a atrofią mózgu, w tym zmniejszeniem objętości mózgu i zaburzeniami pamięci. Może staromodna woda jest tym, do czego powinniśmy się przyzwyczaić - powiedział Matthew Pase, jeden z autorów badań.

Nadmiar cukru w organizmie od dawna wiązano z chorobami układu krążenia i metabolizmu, takimi jak otyłość, choroby serca i cukrzyca, ale informacji o długofalowym wpływie na mózg było stosunkowo niewiele. Naukowcy postanowili zbadać, jak to w końcu jest z tymi słodkimi napojami, także dietetycznymi.

Reklama

Przebadano ok. 4000 osób w wieku powyżej 30 lat. Badano je za pomocą rezonansu magnetycznego oraz poddawano testom poznawczym. Przez kolejne 10 lat śledzono losy 2888 osób w wieku co najmniej 45 lat lat i 1484 osób w wieku co najmniej 60 lat. Nie wykazano związku między spożyciem słodkich napojów a udarem mózgu lub demencją. Naukowcy odkryli jednak, że osoby pijące co najmniej jeden napój dietetyczny dziennie są prawie 3 razy bardziej narażone na udar i demencję.

Naukowcy przestrzegają przed wyciąganiem zbyt pochopnych wniosków dodając, że są potrzebne kolejne badania. Chcą w nich sprawdzić, czy słodziki mogą mieć negatywny wpływ na mózg. Warto jednak ograniczyć spożycie słodkich napojów gazowanych już dzisiaj.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje gazowane | Mózg | Neurologia | hipokamp | cukier
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy