Orzechy pekan mogą pomóc w utrzymaniu kondycji serca
Orzechy pekan to nie tylko pyszna przekąska, ale także źródło wielu wartościowych składników. W najnowszych badaniach stwierdzono, że regularne spożywanie orzechów pekan może pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych u osób z cukrzycą i nadwagą.
Zarówno otyłość, jak i cukrzyca mogą znacznie zwiększać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, które są główną przyczyną przedwczesnych zgonów na całym świecie. Jak powszechnie wiadomo, w eliminacji chorób takich, jak otyłość i cukrzyca najbardziej skuteczna jest dieta oraz aktywność fizyczna.
Jeszcze jakiś czas temu pokutowała opinia, że najskuteczniejsze diety to te możliwie jak najbardziej eliminujące tłuszcze. Dziś już wiemy, że tłuszcze są niezbędnym składnikiem każdej diety, także tej odchudzającej. Szczególnie pożywne są dla nas kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się między innymi w orzechach pekan.
Dowiedziono naukowo, że zwiększone spożycie orzechów wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób układu krążenia, nowotworów, chorób układu oddechowego, cukrzycy, zakażeń oraz śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny.
Przebadano wiele odmian orzechów pod kątem właściwości zdrowotnych. Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Tufts w Medford wykazały, że orzechy pekan wyróżniają się na tle innych orzechów. Wyjątkowy okazał się fakt, że spożywanie orzechów pekan zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę, co może znacznie poprawić wyniki zdrowotne cukrzyków oraz osób z nadwagą, a zatem zmniejszyć u tych osób ryzyko wystąpienia chorób serca. Nie pozostaje nam więc nic innego, jak od czasu do czasu schrupać garść orzechów w formie przekąski.