Słodkie napoje gazowane negatywnie wpływają na nasz metabolizm
Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych popijanie fast-foodów słodkimi napojami gazowanymi zmniejsza sprawność metaboliczną. Takie działanie może odbijać się na magazynowaniu większych ilości tłuszczu.
Powszechnie wiadomo, że picie dużych ilości słodkich napojów gazowanych nie wpływa korzystnie na nasz organizm. Ale teraz odkryto, że cukier zmienia sposób, w jaki metabolizujemy jedzenie.
Badania przeprowadzone przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych wykazały, że napoje gazowane słodzone cukrem wypijane podczas posiłku zmniejszają utlenianie tłuszczy o ok. 8 proc. Jeśli omawiany posiłek zawiera 15 proc. białka, to słodki napój zmniejsza utlenianie tłuszczu średnio o 7,2 grama. W przypadku potraw zawierających 30 proc. białka, utlenianie tłuszczy zmniejsza się średnio o 12,6 gramów.
- Byliśmy zaskoczeni wpływem słodkich napojów na metabolizm, zwłaszcza w przypadku posiłków o wysokiej zawartości białka. Ta kombinacja zwiększa także potrzebę jedzenia słonych i pikantnych przekąsek 4 godziny po głównym posiłku - powiedziała doktor Shanon Casperson, główna autorka badań.
Naukowcy przebadali 27 zdrowych dorosłych osób w wieku średnio 23 lat.
- Odkryliśmy, że ok. 1/3 dodatkowych kalorii dostarczanych przez napoje gazowane słodzone cukrem nie jest zużywanych, metabolizm tłuszczu zmniejsza się i mniej energii jest wykorzystywana do trawienia posiłków. Ta obniżona sprawność metaboliczna może skłaniać organizm do rozrostu tkanki tłuszczowej - dodała dr Casperson.
Warto mieć na uwadze, że w Stanach Zjednoczonych przepisy dotyczące ilości cukru w napojach gazowanych sprzedawanych w sklepach różnią się od standardów Unii Europejskiej.