Reklama

Spektakularna czytelnia w Chinach. W Polsce nie ma co na takie liczyć

Studio Shulin Architectural Design zamierza stworzyć niezwykłą drewnianą czytelnię dla mieszkańców wsi Liangjiashan, położonej w starożytnym lesie górskim w chińskiej prowincji Zhejiang.

Niezwykła czytelnia ma być oazą spokoju dla dzieci, młodzieży i osób w podeszłym wieku, w której będzie można delektować się lekturą. Budynek ma znajdować się niedaleko domów zbudowanych z ubitej ziemi. Dzięki swojej naturalistycznej formule, będzie komponować się z resztą zabudowy.

Cały budynek będzie podtrzymywany przez dziesięć kolumn, tworząc półotwarte patio na poziomie gruntu. Na drugim piętrze będą znajdowały się liczne półki z książkami, a także szeroki na 1 m korytarz, pozwalający czytelnikom dowolnie przemieszczać się po placówce. Znajdzie się tam również plac zabawa, dzięki czemu odnajdą się tutaj także rodzice z dziećmi.

Reklama

Na elewacji budynku znajdziemy stosunkowo rzadkie w tym regionie panele słoneczne. Zastosowane materiały sprawiają, że cały dom jest półprzezroczysty, a światło przedostające się przez okna tworzy wygodne środowisko do czytania.

Póki co, nie wiadomo kiedy projekt zostanie zrealizowany. Cała czytelnia będzie miała powierzchnię 156 m2.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: budynek | czytelnia | architektura

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama