Czarna herbata, czekolada i jagody mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów

Rak jelita cienkiego występuje dość rzadko, podczas gdy rak jelita grubego - sąsiedniego organu - jest jedną z głównych przyczyn zgonów z powodu nowotworów u mężczyzn i kobiet. Co takiego jest w okrężnicy, która wydaje się przyciągać raka?

Herbata zawiera duże ilości przeciwutleniaczy
Herbata zawiera duże ilości przeciwutleniaczy123RF/PICSEL

Aby odpowiedzieć na to pytanie, prof. Yinon Ben-Neriah z Centrum Immunologii i Badań nad Rakiem Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie i jego zespół kierowany przez dr Elirana Kadosha odkryli, że to nie mutacje są najważniejszym czynnikiem ryzyka rozwoju nowotworu. W niektórych mikrośrodowiskach, takich jak jelita, mutacje te mogą pomóc organizmowi w walce z nowotworem, a nie go rozprzestrzeniać. Jeśli jednak mikrobiom jelitowy wytwarza duże ilości metabolitów, takich jak te występujące w niektórych bakteriach i pokarmach bogatych w przeciwutleniacze (np. czarna herbata, czekolada czy jagody) wówczas działa jako szczególnie przyjazne środowisko dla zmutowanych genów i przyspiesza wzrost raka jelita grubego. To przełomowe odkrycie zostało opublikowane w "Nature".

Naukowcy przyjrzeli się bliżej nowotworom układu pokarmowego i być może znaleźli powód, dla którego tylko 2 proc. nowotworów powstaje w jelicie cienkim, podczas gdy 98 proc. w okrężnicy (części jelita grubego). Jedną z głównych różnic między tymi dwoma narządami jest poziom bakterii - jelito cienkie ma ich niewiele, podczas gdy jelito grube mnóstwo.

- Zaczynamy zwracać coraz większą uwagę na rolę, jaką mikrobiomy jelitowe odgrywają w naszym zdrowiu: zarówno ich pozytywne skutki, jak i - w tym przypadku - ich czasami zgubna rola we wspomaganiu i wywoływaniu chorób - powiedział Ben-Neriah.

TP53 to gen występujący w każdej komórce. Wytwarza białko zwane p53, które działa jak bariera komórkowa, tłumiąc mutacje genetyczne w komórce. Jednak gdy p53 ulegnie uszkodzeniu, nie chroni już komórki - wręcz przeciwnie: napędza rozwój nowotworów, pomagając im w rozprzestrzenianiu się i wzroście.

Zbiór jagód
Zbiór jagódPiotr KamionkaEast News

Aby sprawdzić wpływ flory jelitowej na rozwój nowotworów, naukowcy wprowadzili do jelita zmutowane białka p53. Co ciekawe, jelito cienkie zareagowało, przekształcając zmutowany czynnik raka p53 z powrotem do normalnego p53. Jednak kiedy zmutowane p53 zostało wprowadzone do okrężnicy, nie doszło do naprawy, ale do stymulowaniu rozprzestrzeniania się komórek rakowych.

- Bakterie jelitowe miały wpływ Jekyll i Hyde na zmutowane białka p53. W jelicie cienkim całkowicie zmieniły kurs i atakowały komórki rakowe, podczas gdy w okrężnicy sprzyjały rozwojowi raka - powiedział Ben-Neriah.

Co w tej florze powoduje, że rak okrężnicy rozprzestrzenia się tak szybko? Dokładna analiza zidentyfikowała winowajcę: florę jelitową, która wytwarza metabolity zwane przeciwutleniaczami, które występują w dużych stężeniach w żywności, takiej jak czarna herbata, czekolada, orzechy i jagody. Kiedy naukowcy karmili myszy dietą bogatą w przeciwutleniacze, ich flora jelitowa przyspieszyła tryb stymulatora raka przez p53. To odkrycie ma szczególne znaczenie dla pacjentów z rakiem jelita grubego w wywiadzie rodzinnym.

To zupełnie nowy, nieznany wcześniej obszar badań sposobów walki z nowotworami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas