Jak kroić pizzę? Całe życie robiłeś to źle
Całe życie jadłeś pizzę krojoną na 6 lub 8, albo 12 kawałków? Okazuje się, że robiłeś to źle!
Brytyjscy naukowcy denerwowali się, że nie każdy z nich dostaje taki sam kawałek pizzy w uczelnianej jadalni, więc postanowili podejść do tego bardziej naukowo. Przez kilka miesięcy prowadzili badania nad sposobem krojenia pizzy.
Matematycy czasem wychodzą ze swych ciasnych pokoików w uniwersyteckich kampusach i ogłaszają światu mniej lub bardziej przydatne twierdzenia. Tym razem pochylili się nad pizzą i równym jej podziałem pomiędzy różną liczbę osób.
Generalnie dla matematyków z University of Liverpool problemem było, że nie każdy z obecnych przy stole dostawał taką samą ilość pokarmu w momencie, kiedy biesiadników było 5 a kawałków np. 6, albo 12. Albo, z drugiej strony, kiedy każdy może otrzymać taki sam kawałek, jednak dodatki nie są rozłożone równomiernie
Dr Joel Haddley i jego student, Stephen Worsley, postanowili opracować metodę krojenia pizzy, dzięki której każdy otrzyma taką samą część pizzy. Pomogła im w tym metoda zwana "parkietażem", co znaczy: "pokrycie płaszczyzny wielokątami przylegającymi i nie zachodzącymi na siebie".
Ta metoda pozwala podzielić równo zarówno kawałki pizzy, jak też dodatki. W ten sposób matematycy rozwiązali jeden z najbardziej nurtujących współczesnych problemów.
Niestety Nobla za swoje badania raczej nie otrzymają...