Pizza z 257 serów: Kaloryczny armagedon prosto z Francji

article cover
CEN East News

Pizza z 257 serów: Kaloryczny armagedon prosto z Francji

Na pomysł upieczenia takiej pizzy wpadł Benoit Bruel - szef kuchni w pizzerii Deliss Pizza znajdującej się we francuskim mieście Lyon.
Na pomysł upieczenia takiej pizzy wpadł Benoit Bruel - szef kuchni w pizzerii Deliss Pizza znajdującej się we francuskim mieście Lyon. CEN East News
Zgłoszona do komisji pizza liczyła zaledwie 30 centymetrów średnicy. To nie wielkość, ale "zawartość" ma prawdziwe znaczenie. Jesteśmy przekonani, że nawet ten niewielki rozmiar mógłby okazać się dla żołądka iście zabójczy!
Zgłoszona do komisji pizza liczyła zaledwie 30 centymetrów średnicy. To nie wielkość, ale "zawartość" ma prawdziwe znaczenie. Jesteśmy przekonani, że nawet ten niewielki rozmiar mógłby okazać się dla żołądka iście zabójczy!CEN East News
Ułożenie tylu kawałków na tak małej przestrzeni samo w sobie jest nie lada wyzwaniem. Nic dziwnego, że brzegi ciasta trzeba było uformować w specyficzny sposób.
Ułożenie tylu kawałków na tak małej przestrzeni samo w sobie jest nie lada wyzwaniem. Nic dziwnego, że brzegi ciasta trzeba było uformować w specyficzny sposób.CEN East News
Żadną sztuką nie byłoby jednak pobicie kulinarnego rekordu na spodzie o średnicy kilku metrów. Francuz postanowił, że rzeczone 257 serów ma zmieścić się na zwykłej pizzy, której w Polsce zapewne nawet nie nazwalibyśmy "dużą".
Żadną sztuką nie byłoby jednak pobicie kulinarnego rekordu na spodzie o średnicy kilku metrów. Francuz postanowił, że rzeczone 257 serów ma zmieścić się na zwykłej pizzy, której w Polsce zapewne nawet nie nazwalibyśmy "dużą".CEN East News
Benoit Bruel - człowiek, który postanowił sprawdzić, czy na pizzy da się zmieścić praktycznie wszystkie znane ludzkości rodzaje sera. Rekordziście gratulujemy nie tylko pomysłu!
Benoit Bruel - człowiek, który postanowił sprawdzić, czy na pizzy da się zmieścić praktycznie wszystkie znane ludzkości rodzaje sera. Rekordziście gratulujemy nie tylko pomysłu!CEN East News
Pierwszym krokiem przy próbie pobicia rekordu - i wpisie do słynnej Księgi Rekordów Guinnessa - było staranne wyselekcjonowanie serów, które trafią na górę ciasta, a następnie do pieca. Na zdjęciu możecie zobaczyć m.in. wypchaną po brzegi lodówkę, w której znaleźli się wybrani kandydaci mlecznego pochodzenia.
Pierwszym krokiem przy próbie pobicia rekordu - i wpisie do słynnej Księgi Rekordów Guinnessa - było staranne wyselekcjonowanie serów, które trafią na górę ciasta, a następnie do pieca. Na zdjęciu możecie zobaczyć m.in. wypchaną po brzegi lodówkę, w której znaleźli się wybrani kandydaci mlecznego pochodzenia.
zdjęcie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?