Alt-Steak: Wegańska karkówka z drukarki 3D
Rynek kulinarny wciąż nie przestaje zaskakiwać nowatorskimi pomysłu, nawet w czasie pandemii. Izraelski startup Redefine Meat (“Zredefiniuj Mięso") zrobił niemałe zamieszenie swoim nowym produktem. Firma chce bowiem serwować steki, ale drukowane za pomocą technologii 3D i bez śladu mięsa.
Oto połączenie jednego z najpopularniejszych obecnie trendu w gastronomii i będącej na topie, odkrywanej na nowo technologii trójwymiarowego druku. "Alt-Steak" to propozycja startupu Redefine Meat z Tel Awiwu. To w pełni jadalny, a według przedstawicieli firmy nawet smaczny, stek pochodzenia roślinnego, którego można wydrukować.
- Odkryliśmy, że drukarka 3D potrafi odtworzyć strukturę włókien mięśniowych, czyli tego, co nazywamy mięsem - mówi w wywiadzie dla agencji Reuter szef firmy Eschchar Ben-Shitrit. - Udało nam się stworzyć imitację wszystkich trzech elementów prawdziwego steka: tłuszcz, mięśnie, a nawet krew.
Autorzy Alt-Steak podkreślają jedną, bardzo ważną rzecz: ich "stek" jest o wiele tańszy w produkcji niż klasyczne mięso. - Na początku nasze urządzenia będą mogły wytworzyć około 44 funtów (niecałe 20 kg) na godzinę . W całym procesie nie używamy zwierząt, nie marnujemy wody, jak przy produkcji mięsa i minimalizujemy zużycie energii elektrycznej - tłumaczy Ben-Shitrit.
Założona w 2018 roku firma otrzymała jak dotąd aż 6 mln dolarów dotacji z funduszy kapitałowych i inwestorów, którzy widzą przyszłość w kulinarnych wynalazku. W tym roku produkt trafi do kilku restauracji w celach testów. Do powszechnej dystrybucji ma wejść w 2021.