Cukier zaburza podstawowe funkcje mózgu
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego z Los Angeles (UCLA) wykazali, że cukier zaburza procesy pamięciowe i uczenia się. Najwyższa pora zrezygnować z szybkich zastrzyków glukozy w postaci batoników i innych słodkich przekąsek.
Winowajcą okazał się bogaty we fruktozę syrop kukurydziany, dodawany do słodkich napojów i przekąsek. - Nie mówimy o naturalnie występującej w owocach fruktozie, które zawierają również ważne antyoksydanty. Jesteśmy zaniepokojeni wysokofruktozowym syropem kukurydzianym, który jest dodawany do produktów spożywczych jako słodzik i konserwant - wyjaśnia Gomez-Pinilla z Instytutów Badań Mózgu i Uszkodzeń Mózgu Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Wyniki badań potwierdzono przy pomocy prostego testu. Wzięły w nim udział dwie grupy szczurów, z których tylko jedna przebywała na diecie wysokocukrowej. Po upływie sześciu tygodni zwierzęta umieszczono w specjalnym labiryncie, który zwiedzały i pokonały na początku eksperymentu. Szczury które nie przyswajały cukrów opuściły konstrukcję znacznie szybciej - sprawniej radziły sobie z nawigowaniem i kojarzeniem faktów.
- Poszkodowane zwierzęta były wolniejsze, a ich mózgi wykazały spadek aktywności synaptycznej. Komórki ich mózgów miały kłopoty z wzajemnym przekazywaniem sygnałów, co zakłóciło zdolność do jasnego myślenia i odtworzenia w pamięci trasy pokonanej sześć tygodni wcześniej - podsumowuje Gomez-Pinilla.