Dlaczego przewracamy się na skórce od banana? Tegoroczne Ig Noble przyznane
Naukowcy, który zbadali, dlaczego skórki od bananów są tak niebezpieczne, zdobyli jedną z tegorocznych nagród Ig Nobel. Ceremonia odbyła się tradycyjnie, przed wręczeniem nagród Nobla, na Uniwersytecie Harvarda.
Ig Noble to nagrody przyznawane naukowcom, których badania zmuszają do myślenia i bawią jednocześnie.
Nagrodę z fizyki otrzymał zespół z Japonii kierowany przez Kiyoshiego Mabuchiego, który zmierzył współczynnik tarcia skórki od banana i wykazał, dlaczego skórki innych owoców nie są tak niebezpieczne. Uczeni odkryli, że każdy, kto nadepnie na skórkę od banana pod kątem większym niż 3,8 stopni, uniknie poślizgu. Spacerujące zwykłym krokiem (przy kącie wychylenia nogi ok. 15 stopni) osoby, na pewno czeka wywrotka na skórce od banana.
Uczeni z Chin i Kanady otrzymali nagrodę w dziedzinie neurologii, bo przeanalizowali procesy zachodzące w mózgu osób, które na grzankach dostrzegają oblicze Jezusa.
W dziedzinie psychologii naukowcy z Australii, USA i Wielkiej Brytanii zaprezentowali dowody na to, że osoby przesiadujące do późnych godzin nocnych są bardziej zadowolone z siebie, niż ranne ptaszki.
Nagrodę w kategorii zdrowia publicznego przyznano badaczom z Japonii, Czech, USA i Indii, którzy sprawdzili, jak fakt posiadania kota ma się do wykształcenia choroby psychicznej.
Czesi wykazali się także w dziedzinie biologii, odkrywając, że psy załatwiają swoje potrzeby wzdłuż linii ziemskiego pola magnetycznego.
Nagrodę w dziedzinie sztuki otrzymali z kolei Włosi, którzy zbadali wpływ ładnych lub brzydkich obrazów na próg odczuwania bólu u osób, których dłonie naświetlano laserem.
Włoski Narodowy Instytut Statystki otrzymał nagrodę w dziedzinie ekonomii za poważne potraktowanie dyrektyw Unii Europejskiej o potrzebie włączenia do budżetów krajowych dochodów pochodzących z prostytucji, handlu narkotykami czy przemytu.
Naukowcy z Indii i USA zasłynęli w dziedzinie medycyny. Odkryli oni, że niekontrolowane krwotoki z nosa można tamować opatrunkami z wędzonej wieprzowiny.
Niemiecko-norweski zespół zwyciężył w dziedzinie badań arktycznych, badając różnice reakcji reniferów na ludzi i ludzi przebranych za niedźwiedzie polarne.
W dziedzinie żywienia nagrodę otrzymał hiszpański zespół, który zbadał możliwość wykorzystania bakterii kwasu mlekowego z dziecięcej kupy do tworzenia kultur starterowych w procesie produkcji kiełbas fermentowanych.