Jak zwalczyć przewlekły stan zapalny latem? Włącz te produkty do diety
Przewlekły stan zapalny jest często niezauważalny, lecz znacząco obciąża nasz organizm i zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych chorób cywilizacyjnych. Stosowanie różnorodnej, bogatej w błonnik, przeciwutleniacze i zdrowe tłuszcze diety, z naciskiem na letnie sezonowe produkty, pozwala efektywnie wspierać zdrowie i poprawić samopoczucie.

Przewlekły stan zapalny to cichy wróg organizmu - może się rozwijać latami, nie dając żadnych wyraźnych objawów, a jednocześnie stopniowo obciążać układ odpornościowy i zwiększać ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. cukrzycy czy miażdżycy.
Lato to dobry czas, aby zmienić swoją dietę i zmniejszyć stan zapalny lub całkowicie mu zapobiec. Diety bogate w błonnik, kwasy omega-3, przeciwutleniacze i kolorowe sezonowe produkty mogą być szczególnie pomocne.
Owoce i warzywa. Kolorowy fundament przeciwzapalnej diety
Różne kolory warzyw i owoców odpowiadają za obecność wielu fitoskładników, mających różnorodne działanie. Warto mieszać spożywane produkty, aby do organizmu trafiło jak najwięcej wartościowych substancji.
Czerwone i różowe - pomidory, arbuzy, grejpfruty - zawierają likopen, czyli silny przeciwutleniacz o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym i nadający im czerwoną barwę. Neutralizuje działanie wolnych rodników, chroniąc przed rozwojem chorób, również nowotworów.
Zielone - szpinak, brokuły, jarmuż - są pełne chlorofilu, witaminy K, kwasu foliowego i sulforafanu, który aktywuje naturalne enzymy odtruwające organizm.
Fioletowe i niebieskie - borówki, czarna porzeczka, czerwona kapusta - bogate są w antocyjany, które zmniejszają stany zapalne i wspierają zdrowie naczyń krwionośnych. Badania sugerują, że mogą również poprawiać pamięć i koncentrację.
Pomarańczowe i żółte - marchew, dynia, mango - zawierają beta-karoten, który organizm przekształca w witaminę A, wspierającą układ odpornościowy i skórę.
Szczególnie polecane są na diecie przeciwzapalnej warzywa takie jak czosnek i cebula oraz buraki, a także owoce: borówki, granaty i cytrusy. Wprowadzenie do codziennego jadłospisu dużej ilości różnorodnych świeżych produktów skutkuje naturalnym wsparciem organizmu w walce z przewlekłym stanem zapalnym.
Tłuste ryby morskie
Są naturalnym źródłem długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza EPA i DHA, które wykazują silne działanie przeciwzapalne. Łosoś jest jednym z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3. Poza nim można wykorzystać w diecie również makrelę, sardynki czy śledzia.
Aby zapewnić sobie optymalną ilość niezbędnych składników, poleca się spożywać tłuste ryby 2-3 razy w tygodniu. Jeśli nie jesteśmy w stanie tego zrobić, można rozważyć suplementację olejem rybim po konsultacji z lekarzem.
Orzechy i nasiona
Małe, ale silne w walce ze stanem zapalnym orzechy i nasiona są skoncentrowanym źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika, białka roślinnego oraz innych substancji, które dobrze działają na organizm. Wystarczy niewielka garść dziennie, aby polepszyć swój stan zdrowia.
Szczególnie się tutaj wyróżnia orzech włoski, jako jeden z najbardziej przeciwzapalnych orzechów. Zawiera on najlepsze roślinne źródło kwasów omega-3, a także polifenole, które wspierają zdrowie serca i krążenia.
Również migdały, pestki dyni, nasiona chia i siemię lniane są świetnymi sprzymierzeńcami w walce se stanem zapalnym. Aby zapewnić sobie ochronę, warto je spożywać jako przekąskę między posiłkami w umiarkowanej ilości (20-30 g dziennie). Można je także wykorzystać do deseru lub przygotować z nich zdrowe pasty.
Włączenie do diety tych składników pomoże ci zadbać o swój organizm od środka, abyś mógł się cieszyć pełnią energii i dobrym samopoczuciem podczas letnich, słonecznych dni.