Truskawki wspierają zdrowie mózgu i serca. Poznaj ich wyjątkowe właściwości
Truskawki, dzięki zawartości wielu cennych składników, mają udowodnione naukowo właściwości prozdrowotne. Pomagają między innymi w redukcji ryzyka demencji i chorób serca, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Polska jest jednym z największych producentów truskawek, co sprawia, że te owoce są łatwo dostępne i regularnie goszczą w naszych domach.

Powszechnie wiadomo, że jedzenie jabłek bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie, teraz okazuje się jednak, że również truskawki mogą chronić nas przed problemami zdrowotnymi, w tym demencją.
Truskawki pomagają nam na wielu płaszczyznach
Podczas badania naukowcy sprawdzili, czy codzienne spożywanie równowartości dwóch szklanek truskawek poprawi funkcje poznawcze i zdrowie układu sercowo-naczyniowego u osób starszych. Polecono im spożywać każdego dnia 26 gramów liofilizowanego proszku truskawkowego zmieszanego ze szklanką wody przez osiem tygodni. Następnie powtórzono ten proces z proszkiem kontrolnym.
Wykazano, że spożycie liofilizowanych truskawek poprawia szybkość przetwarzania poznawczego, obniża skurczowe ciśnienie krwi i zwiększa zdolność antyoksydacyjną. Według naukowców korzystne właściwości truskawek wiążą się z obecnością substancji fitochemicznych, które pomagają w redukcji stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych.
Co zawierają truskawki, że są takie zdrowe?
Te małe czerwone owoce bogate są w witaminy, zwłaszcza w wit. C i z grupy B, a także minerały, takie jak potas, magnez i mangan. Zawierają w sobie błonnik i antyoksydanty, a ich spożycie gwarantuje szereg zdrowotnych właściwości. Wykazano, że mają właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne, a także zmniejszają ryzyko zawału serca.
Dzięki temu, że truskawki są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, są świetnym wyborem na przekąskę podczas diety, chociaż nie należy z nimi przesadzać.
Nic dziwnego, że tak je lubimy
Polska jest drugim, po Hiszpanii, producentem truskawek w Unii Europejskiej z 15 proc. udziałem w rynku. Owoce te należą to najbardziej lubianych przez naszych rodaków, a sezon na nie jest co roku wyczekiwany. Obecnie rozpoczyna się on na początku drugiego kwartału dzięki owocom pochodzącym m.in. z upraw szklarniowych, i trwa do późnej jesieni, gdy dostępne są owoce odmian powtarzających owocowanie.
Według danych Kantar, 66 proc. Polaków w sezonie jadło truskawki kilka razy w tygodniu. Ich popularność wzmaga powszechna dostępność na rynku, niska cena i pyszny smak.