Czy codzienna porcja frytek może zaszkodzić zdrowiu? Poznaj fakty
Frytki mogą wydawać się niewinną przekąską, jednak naukowcy ostrzegają, że ich regularne spożywanie może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 aż o jedną piątą. Specjaliści radzą, by zamiast smażonych dań, sięgać po pieczone ziemniaki jako część dobrze zbilansowanych posiłków.

Ziemniaki są zdrowe - skrywają w sobie wiele witamin i składników odżywczych, a przy tym pozytywnie wpływają na trawienie i odporność. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu są one dobre dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Frytki powstają z ziemniaków - a zatem: czy też są takie zdrowe?
Duże badanie na temat frytek
Naukowcy z Harvard Public Health przeanalizowali szczegółowe informacje na temat diety i stanu zdrowia ponad 205 000 osób, które wzięły udział w trzech badaniach, śledzących informacje o stanie zdrowia na przestrzeni ponad 30 lat. Uwzględniały one dane dotyczące tego, ile spożywali smażonych frytek, ziemniaków pieczonych, gotowanych oraz purée ziemniaczanego.
W ciągu całego okresu badania zdiagnozowano ponad 22 200 przypadki cukrzycy typu 2. Badacze, analizując dane, odkryli, że osoby spożywające trzy porcje smażonych frytek tygodniowo miały o 20 proc. wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Z drugiej strony okazało się, że ziemniaki podane w innej formie nie mają dużego wpływu na zachorowanie.
Dlaczego tak się dzieje?
Jednym z czynników jest wzrost masy ciała, który występuje przy spożywaniu dużej ilości tłustych frytek. Jest to znana przyczyna zwiększenia ryzyka cukrzycy typu 2.
- Ze względu na ich wysoką smakowitość, wiele osób może łatwo zjeść dużą porcję bardzo szybko - mówi Jessica Cording, dietetyk z Kanady.
Eksperci wskazują również na złe nawyki żywieniowe, które także zwiększają ryzyko zachorowania. Przede wszystkim jest to spożywanie dużej ilości produktów bogatych w tłuszcze i cukry.
- Problem nie dotyczy więc samych frytek, a raczej szerszego kontekstu dietetycznego, w którym są często spożywane - twierdzi dr Christoph Buettner, kierownik wydziału endokrynologii w Rutgers Robert Wood Johnson Medical Schoo.
Według naukowców trzeba zwiększyć obszar obserwacji na inne potrawy oraz napoje spożywane razem z frytkami.
Smażenie frytek jest złe dla ziemniaków
Dyrektor medyczny, dr Mir Ali, tłumaczy, że smażenie zmienia wartość odżywczą ziemniaków i niweluje ich dobroczynne właściwości.
- Smażenie w głębokim tłuszczu powoduje również powstawanie mniej zdrowych substancji chemicznych - dodaje. To wszystko powoduje wzrost ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.
W jakiej postaci jeść ziemniaki?
Cording sugeruje, że warto dodawać ziemniaki do zbilansowanego posiłku, który dostarcza zarówno białka, zdrowe tłuszcze jak i błonnik.
- Chociaż okazjonalne zjedzenie frytek nie jest czymś, czym należałoby się martwić, w większości przypadków zachęcałabym do sięgnięcia po pieczone ziemniaki - mówi.