Dieta przeciwzapalna. Jak ograniczyć ryzyko raka jelita grubego?
Naukowcy podkreślają, że skuteczność walki z rakiem jelita grubego wymaga kompleksowego podejścia, uwzględniającego zarówno dietę, jak i całościowy styl życia. Eliminacja alkoholu, posiłków o wysokim indeksie glikemicznym oraz wprowadzenie diety przeciwzapalnej obniża ryzyko wystąpienia i nawrotu choroby.

Naukowcy stwierdzili, że spożywanie białego pieczywa i innych produktów prozapalnych może zwiększać ryzyko zgonu z powodu raka jelita grubego.
Jak zła dieta wpływa na życie pacjentów?
- Jednym z najczęstszych pytań, jakie zadają pacjenci, jest to, co powinni zrobić po leczeniu, aby maksymalnie zmniejszyć ryzyko nawrotu nowotworu i poprawić przeżywalność - mówi w oświadczeniu pierwsza autorka, dr Sara Char.
W tym badaniu wzięło udział ponad 1600 pacjentów z rakiem jelita grubego w stadium III. Okazało się, że osoby, które podczas badania klinicznego fazy 3 spożywały najwięcej produktów prozapalnych, takich jak frytki, hot-dogi czy napoje gazowane, miały o 87 proc. wyższe ryzyko zgonu i żyły ogólnie krócej, niż osoby na diecie przeciwzapalnej.
Dr Kimmie Ng, druga autorka badania, informuje, że to odkrycie może pomóc pacjentom z rakiem jelita grubego w stadium III na poprawę wyników badań.
W samym USA u około 150 000 osób rocznie diagnozuje się raka jelita grubego. W Polsce szacunkowo jest to 18 tys. i ta liczba ciągle rośnie.
Dieta przeciwzapalna. Dlaczego jest taka zdrowa?
Dieta prozapalna obejmuje większe ilości czerwonego i przetworzonego mięsa, rafinowanych zbóż i napojów słodzonych cukrem, natomiast na dietę przeciwzapalną często składają się kawa, herbata i warzywa, w tym liściaste. Osoby na diecie przeciwzapalnej powinny zrezygnować z picia alkoholu i dużej ilości soków owocowych, a także z jedzenia posiłków o wysokim indeksie glikemicznym.
Biały chleb wiąże się z większym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego, ponieważ pełne ziarna mają właściwości przeciwnowotworowe. Spożywanie błonnika także pomaga zmniejszyć to ryzyko. W walce ze stanem zapalnym może pomóc dieta bogata w m.in. orzechy, białka, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz ciemnozielone liściaste warzywa.
Eksperci podkreślają, że powinno się skupić na całym schemacie odżywiania, aby zmniejszyć stan zapalny w organizmie, a nie na jedzeniu jedynie konkretnych produktów. Ważny jest tutaj przeciwzapalny styl życia, czyli nie tylko dieta, ale również aktywność fizyczna, redukcja masy ciała, jeśli konieczna oraz kontakt z naturą.
Naukowcy planują przeprowadzenie dokładniejszych badań nad biologicznym wpływem diety i stylu życia na przebieg raka jelita grubego, w tym także u osób z przerzutowym rakiem jelita grubego oraz u osób zdiagnozowanych w młodszym wieku, poniżej 50. roku życia.