Dieta śródziemnomorska w zaskakujący sposób obniża ryzyko raka. Nie chodzi o wagę

Dieta śródziemnomorska opiera się na prostych roślinnych posiłkach, większość dań składa się z warzyw, owoców, pełnych ziaren, roślin strączkowych i nasion z niewielkim dodatkiem orzechów i dużym naciskiem na oliwę z oliwek. Inne tłuszcze, jak masło, są spożywane sporadycznie lub wcale, a cukier i żywność przetworzona są ograniczone.

Dieta śródziemnomorska jest bardzo różnorodna, trudno wybrać najciekawsze dania
Dieta śródziemnomorska jest bardzo różnorodna, trudno wybrać najciekawsze dania123RF/PICSEL

Jak pokazuje nowe badanie, posiłki inspirowane słonecznym regionem Morza Śródziemnego mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty, szyjki macicy i jelita grubego, a także obniżyć o 17 proc. ryzyko zgonu z powodu nowotworów u kobiet. Dieta śródziemnomorska jest także jednym z najlepszych sposobów na zdrową utratę wagi i redukcję otyłości, która jest czynnikiem ryzyka wielu chorób.

Ta dieta zmniejsza ryzyko raka

Zastanawialiście się jednak kiedyś, jak to działa? Duże badanie obserwacyjne rzuca więcej światła na to, w jaki sposób dieta śródziemnomorska może zmniejszać ryzyko nowotworów i jak podkreślają badacze, nie jest to jedynie zasługa utraty wagi. Bo przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiązało się z niższym ryzykiem nowotworów związanych z otyłością, niezależnie od wskaźnika masy ciała (BMI) czy rozmieszczenia tkanki tłuszczowej.

To sugeruje, że za ochronne działanie mogą odpowiadać inne mechanizmy, jak zmniejszenie stanu zapalnego, poprawa metabolizmu czy interakcje diety ze środowiskiem mikrobiologicznym jelit
powiedziała autorka badania, Inmaculada Aguilera-Buenosvinos z Uniwersytetu Nawarry w Pampelunie.

Badanie na 450 tys. osób

Badanie, opublikowane we wtorek w czasopiśmie naukowym JAMA Network Open, przeanalizowało dane dietetyczne i medyczne ponad 450 tys. osób biorących udział w europejskim badaniu EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Uczestnicy, w wieku od 35 do 70 lat, byli rekrutowani w latach 1992-2000 w 23 ośrodkach w 10 krajach. Trzy z tych krajów – Grecja, Włochy i Hiszpania – są znane z tradycji śródziemnomorskich, podczas gdy pozostałe siedem (Dania, Francja, Niemcy, Holandia, Norwegia, Szwecja i Wielka Brytania) nie stosuje tego modelu żywienia.

Jak się okazało, osoby przestrzegające diety śródziemnomorskiej, miały o około 6 proc. niższe ryzyko nowotworów związanych z otyłością w porównaniu do tych, które stosowały ją w mniejszym stopniu. Choć ta liczba może wydawać się niewielka, na poziomie populacyjnym oznacza tysiące możliwych do uniknięcia przypadków raka.

Palacze powinni to przeczytać

Autorzy badania podkreślają więc, że promowanie diety śródziemnomorskiej jako niskokosztowego, łatwo dostępnego i zrównoważonego modelu żywienia może mieć ogromny wpływ na strategie profilaktyki nowotworowej. Zwłaszcza że badanie wykazało również, że nawet okazjonalne stosowanie tej diety miało korzystny wpływ na zmniejszenie ryzyka raka - choć nie tak duży, jak jej konsekwentne stosowanie.

Co ciekawe, dieta wykazywała jeszcze silniejszy efekt ochronny u palaczy, prawdopodobnie dlatego, że ich wyjściowe ryzyko nowotworów było wyższe niż u osób niepalących, ale badanie nie wykazało, aby dieta śródziemnomorska zmniejszała ryzyko nowotworów hormonalnych, jak rak piersi, co stoi w sprzeczności z wcześniejszymi badaniami.

***

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 88 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Geekweek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Jak ugotować idealne jajko? Naukowcy opracowali przepis© 2025 Associated Press