Ta niepozorna przekąska może chronić przed rakiem jelita grubego
Dieta bogata w orzechy włoskie może korzystnie wpływać na zdrowie jelita grubego, zmniejszając ryzyko nowotworów - przekonują naukowcy. Nowe badania rzucają światło na potencjał ochronny tej przekąski, który warto wykorzystać w codziennej diecie.

Nowe badanie sugeruje, że orzechy włoskie mogą obniżać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i zmniejszyć ogólny stan zapalny w organizmie.
Nowa broń w codziennej diecie
Autor badania, Daniel Rosenberg, twierdzi, że jest to prosty i niedrogi dodatek do diety, który nie wywołuje negatywnych skutków, a może przynieść zdrowotne korzyści.
Odkryto, że orzechy włoskie są metabolizowane przez bakterie jelitowe i przekształcane w silne związku przeciwzapalne znane jako urolityny. Według badania wysoki poziom urolityny A może korzystnie wpływać na komórki odpornościowe w polipach jelita grubego, dzięki czemu przyczynia się do redukcji markerów stanu zapalnego w próbkach moczu, krwi i kału.
- Efekty widoczne są zarówno w jelicie grubym, jak i we krwi - mówi Rosenberg. - To drugie wskazuje, że efekty są systemowe i nie ograniczają się tylko do zapewnienia zdrowia jelit.
Korzyści ze spożywania orzechów włoskich
W badaniu wzięło udział 39 uczestników w wieku od 40 do 60 lat, którzy byli obciążeni wysokim ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego. W ramach obserwacji badani mieli specjalną dietę, która umożliwiała obniżenie poziomu urolityny w ich organizmach do zera, a następnie poddano ich obserwacjom.
Podczas trwania badania uczestnicy spożywali orzechy włoskie bogate w elagotaniny, które następnie metabolizowały się do urolityny. Po trzech tygodniach badani poddali się kolonoskopii, a naukowcy przyjrzeli się tkance polipów usuniętych podczas zabiegu.
Okazało się, że istnieje bezpośredni związek między pacjentami z obniżonym poziomem powszechnych białek występujących w polipach a wysokim poziomem urolityny A. W dodatku orzechy dostarczyły również białka wimentyny, które wiąże się z bardziej zaawansowanymi postaciami raka jelita grubego.
U uczestników, którzy mieli dietę opartą na orzechach włoskich, zmniejszyło się stężenie markerów zapalnych w próbkach moczu i kału.
Celem Rosenberga jest "odkrycie, jakie mikroby są odpowiedzialne za tę aktywność metaboliczną, abyśmy mogli stworzyć probiotyki, które ludzie będą mogli spożywać i które zapewnią im zdolność do wytwarzania urolityny w jelitach".
Ile orzechów należy spożywać, aby pozytywnie wpływać na zdrowie?
Rosenberg zaleca spożywanie około 5-10 orzechów włoskich dziennie. Taka ilość dostarcza niezbędnych składników odżywczych, nie narażając jednocześnie na nadmierne spożycie kalorii. W orzechach występuje błonnik, który również pomaga w zachowaniu zdrowych jelit.