Rośliny strączkowe zamiast leków? Jak dieta pomaga w walce z cukrzycą
Dieta odgrywa kluczową rolę w profilaktyce i leczeniu cukrzycy, na którą choruje już prawie 3 mln Polaków. Eksperci zalecają zwiększenie udziału produktów pochodzenia roślinnego, takich jak rośliny strączkowe bogate w fitosterole i błonnik, które wspierają metabolizm i poziom glukozy we krwi.

W Polsce na cukrzycę choruje około 3 mln osób, z czego nawet 90% z nich cierpi na cukrzycę typu 2, która w dużej mierze zależy od stylu naszego życia i nie jest całkowicie uleczalna. Przewiduje się, że do 2030 roku co dziesiąty Polak będzie się zmagał z tą chorobą.
To, co jemy, ma wpływ na rozwinięcie się cukrzycy
Wiele osób jest świadomych, że za zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy odpowiada zdrowy styl życia, czyli m.in. aktywność fizyczna, dobra higiena snu oraz utrzymywanie prawidłowej wagi. Ważną rolę odgrywa tu jednak również nasza dieta.
Szczególnie dobra dla naszego organizmu jest dieta bogata w produkty pochodzenia roślinnego, która może znacząco wspomóc zdrowie serca i kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Istotne w dobrze dobranym jadłospisie są fitosterole, nazywane również sterolami roślinnymi, które naturalnie występują w roślinach i wyróżniają się zdolnością do blokowania wchłaniania cholesterolu w układzie pokarmowym.
Badania wykazały również, że ciecierzyca znacząco obniża poziom cholesterolu i stanu zapalnego u osób z przedcukrzycą. Błonnik w niej zawarty pomaga wydalić z organizmu cholesterol, wiążąc go w układzie pokarmowym. W dodatku wspomaga perystaltykę jelit, a jej niski indeks glikemiczny pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Okazuje się, że rośliny strączkowe mogą naśladować działanie leków Ozempic i Wegovy hamując apetyt dzięki dłuższemu uczuciu sytości, w konsekwencji prowadząc do utarty wagi.
Produkty spożywcze niezalecane przy cukrzycy
Odpowiednia dieta przy cukrzycy jest niezwykle istotna, ponieważ konieczne jest utrzymanie poziomu glikemii w zakresie normy. Produkty o niskim indeksie glikemicznym są dobrym wyborem dla cukrzyka. Możemy do nich zaliczyć m.in. warzywa zielone, marchew czy pomidory - te produkty można spożywać właściwie bez żadnych ograniczeń. Rośliny strączkowe także powinny się pojawić w jadłospisie osoby chorej.
Nie zaleca się natomiast w diecie cukrzyka suszonych owoców, które zawierają dużo więcej cukru niż świeże. Wysokoprzetworzona żywność, w tym mięsa, takie jak kiełbasa, pasztet czy parówki też będą gorszym wyborem - lepiej wybrać chude (indyka, kurczaka) i przyrządzić je na parze lub ugotować, ponieważ potrawy smażone źle wpływają na stan zdrowia.
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 87 tys. obserwujących nasz fanpage - polub GeekWeek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!