Nowe badanie ujawniło, jak groźna jest żywność ultraprzetworzona

Aleja sklepowa w supermarkecie pełna produktów spożywczych, takich jak chipsy, ciasteczka i napoje, ułożonych na półkach po obu stronach. Jasne oświetlenie i przestrzenna perspektywa dominują w scenie.
Śmieciowe jedzenie kusi kolorowymi opakowaniami. Jaką cenę za to płacimy?Thayne Tuason (CC BY-SA 4.0)Wikipedia

Żywność ultraprzetworzona - co to jest i czym grozi spożycie?

  1. Żywność nieprzetworzona lub minimalnie przetworzona w naturalnym stanie, np. warzywa, owoce, nabiał i mięso.
  2. Przetworzone składniki kulinarne, takie jak zioła, oleje czy sól.
  3. Żywność przetworzona, w tym puszkowana lub mrożona.
  4. Żywność ultraprzetworzona, która zawiera niewiele składników pełnowartościowych lub nie zawiera ich wcale. Zawiera modyfikowane chemicznie, tanie składniki, a często też sztuczne dodatki, "aby były zjadliwa, smaczna i uzależniająca".

Jaki wpływ na zdrowie ma żywność ultraprzetworzona?

Producenci żywności są wściekli. Jak odbijają piłeczkę?

Zobacz również:

W Watykanie trwają przygotowania do pogrzebu papieża© 2025 Associated Press
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Zapisz się na geekweekowy newsletter i łap najświeższe newsy ze świata tech, lifehacki, porady i ciekawostki.