Nowe badanie ujawniło, jak groźna jest żywność ultraprzetworzona

Śmieciowe jedzenie kusi kolorowymi opakowaniami. Jaką cenę za to płacimy?
Śmieciowe jedzenie kusi kolorowymi opakowaniami. Jaką cenę za to płacimy?Thayne Tuason (CC BY-SA 4.0)Wikipedia

Żywność ultraprzetworzona - co to jest i czym grozi spożycie?

  1. Żywność nieprzetworzona lub minimalnie przetworzona w naturalnym stanie, np. warzywa, owoce, nabiał i mięso.
  2. Przetworzone składniki kulinarne, takie jak zioła, oleje czy sól.
  3. Żywność przetworzona, w tym puszkowana lub mrożona.
  4. Żywność ultraprzetworzona, która zawiera niewiele składników pełnowartościowych lub nie zawiera ich wcale. Zawiera modyfikowane chemicznie, tanie składniki, a często też sztuczne dodatki, "aby były zjadliwa, smaczna i uzależniająca".

Jaki wpływ na zdrowie ma żywność ultraprzetworzona?

Producenci żywności są wściekli. Jak odbijają piłeczkę?

W Watykanie trwają przygotowania do pogrzebu papieża© 2025 Associated Press