Tego nie jedz, bo wywołuje raka. Brytyjscy naukowcy zrobili listę

Chleb może zwiększać ryzyko raka? Tak, jeśli wybierzemy nieodpowiedni
Chleb może zwiększać ryzyko raka? Tak, jeśli wybierzemy nieodpowiedni123RF/PICSEL

Tego lepiej nie jedz, jeśli chcesz być zdrowy

(...) żywność ultraprzetworzona jest wszędzie i jest szeroko sprzedawana z niskimi cenami i atrakcyjnymi opakowaniami, aby promować konsumpcję. To pokazuje, że nasze środowisko żywnościowe wymaga pilnej reformy, aby chronić ludzi przed ultraprzetworzoną żywnością
komentują badacze.

Żywność ultraprzetworzona "działa" błyskawicznie

W ostatniej dekadzie powoli przybywało dowodów na to, że żywność ultraprzetworzona jest dla nas szkodliwa w sposób, o jakim nie myśleliśmy. Mówimy o całej gamie nowotworów, chorobach serca, udarach, demencji
wyjaśnia prof. Tim Spector, epidemiologi King's College London, który nadzorował badania dla BBC.
„Słodycze z łyżeczki”. Śródziemnomorski deser z tradycjamiDOUNIA MAHIEDDINE / AFPTV / AFPAFP