Jak zdrowa dieta wpływa na starzenie się? Wyniki badań z Harvardu
Badanie przeprowadzone na Harvardzie dostarcza cennych wniosków na temat zdrowego starzenia się. Eksperci przeanalizowali różne wzorce żywieniowe, podkreślając znaczenie regularnego spożycia zdrowych produktów, takich jak owoce, warzywa i orzechy, dla długotrwałego zdrowia. Rezultaty wskazują, że odpowiednia dieta na wcześniejszych etapach życia wpływa bezpośrednio na możliwość unikania chorób przewlekłych w podeszłym wieku.

Naukowcy z Harvard TH Chan School of Public Health postanowili odpowiedzieć na pytanie, co trzeba robić, aby dożyć 70 lat bez żadnych chorób przewlekłych. W tym celu przeprowadzono badanie na ponad 100 000 Amerykanów w wieku 40, 50 i 60 lat przez okres aż do trzech dekad.
Zbilansowana dieta podstawą zdrowia
Czasopismo Nature Medicine opublikowało wyniki badania, które wykazało, że im wcześniej zaczniemy stosować zdrową dietę, tym większe jest prawdopodobieństwo zdrowego starzenia się, nawet uwzględniając inne czynniki, takie jak poziom aktywności fizycznej oraz palenie tytoniu.
CNN przeprowadziło wywiad z ekspertką ds. dobrego samopoczucia, dr Leaną Wen, lekarką medycyny ratunkowej i profesorką na George Washington University, która wypowiedziała się na temat analizy.
Nowe badanie wskazuje, co powinniśmy jeść
Badacze przeanalizowali związek długoterminowego przestrzegania ośmiu wzorców żywieniowych ze zdrowym starzeniem się. Ocenili je na podstawie miar zdrowia poznawczego, fizycznego i psychicznego oraz dożycia 70 lat bez chorób przewlekłych. Obserwowali tę samą grupę ludzi przez 30 lat, badając zgłoszone przez nich nawyki i wyniki zdrowotne.
Pod koniec badań okazało się, że 9771 z 105 015 uczestników, czyli około 9,3%, osiągnęło zdrowe starzenie się, czyli, zgodnie z ich definicją, dożycie 70 lat bez chorób przewlekłych (takich jak cukrzyca, nadciśnienie i inne choroby serca, upośledzenie funkcji poznawczych, fizycznych lub psychicznych).
Naukowcy odkryli, że w przypadku każdej z ośmiu zdrowych diet, które przygotowali dla uczestników, większe ich przestrzeganie wiązało się z większym prawdopodobieństwem osiągnięcia zdrowej starości.
Badani, którzy regularnie spożywali owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty, orzechy, rośliny strączkowe, tłuszcze nienasycone i niskotłuszczowe produkty mleczne mieli większe szanse na zdrowe starzenie się. Natomiast grupa, która w większych ilościach konsumowała słodkie napoje, sód, czerwone lub przetworzone mięso, w rezultacie zazwyczaj nie starzała się zdrowo.
Według dr Wen badanie było przeprowadzone solidnie i wykazało, że "przestrzeganie zdrowej diety we wczesnym okresie życia jest kluczowym czynnikiem zdrowego starzenia się".
Wnioski płynące z badania
Dr Wen twierdzi, że badanie to powinno skłonić wszystkich do myślenia o pełnowartościowej diecie jako kluczowym elemencie zdrowego starzenia się. Każdy z nas codziennie dokonuje wyborów żywieniowych i powinniśmy kierować się w stronę pełnowartościowych produktów, minimalnie przetworzonych, takich jak zielone warzywa liściaste, świeże owoce i pełne ziarna.
Napoje słodzone cukrem, żywność ultraprzetworzona czy produkty o wysokiej zawartości sodu są negatywnie powiązane ze zdrowym starzeniem się, dlatego warto je ograniczyć do minimum.