Jesz cukier? Naukowcy mają nowy poważny argument, żeby tego nie robić

Naukowcy odkryli, że spożywanie dużych ilości pokarmów z dodatkiem cukru może przyspieszyć biologiczne starzenie się organizmu, nawet kiedy pozostała część diety jest zdrowa. Do jakich jeszcze wniosków doszli specjaliści?

Naukowcy odkryli nowy aspekt, w jaki sposób cukier wpływa na nasz organizm
Naukowcy odkryli nowy aspekt, w jaki sposób cukier wpływa na nasz organizm123RF/PICSEL

Nowe badania ujawniły, że spożywanie dużych ilości dodatkowego cukru (np. słodzenie herbaty i kawy, czy polanie naleśników dodatkową porcją syropu) powoduje, że nasze komórki "wyglądają na starsze". Może to częściowo wyjaśniać, dlaczego niektórzy ludzie wyglądają, jakby starzeli szybciej, lub wolniej.

Cukier powoduje starzenie się komórek. Nowe ustalenia naukowców

Barbara Laraia z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley twierdzi, że wyeliminowanie zaledwie 10 gramów "dodatkowego" cukru każdego dnia było "podobne do cofnięcia zegara biologicznego o 2,4 miesiące, jeśli utrzymałoby się to w czasie".

Naukowcy zwracają uwagę, że nasze DNA może gromadzić tzw. zmiany epigenetyczne. Są one w stanie (przez jakiś czas) dezaktywować geny i zmienić sposób, w jaki nasz kod genetyczny jest wyrażany. Zbiór tego typu zmian określany jest mianem zegara epigenetycznego i może być przydatnym narzędziem do określenia faktycznego wieku biologicznego danej osoby.

Zmiany epigenetyczne ujawniają jakich uszkodzeń i stresorów doświadcza komórka w organizmie i ile ma lat. Badacze zauważają, że ich analizy są jednymi z pierwszych, które sprawdzają rolę cukru w "przesuwaniu wskazówek" na zegarze epigenetycznym.

Zauważono, że dodawany do jedzenia i picia cukier jest w stanie zmieniać przełączniki epigenetyczne, które powiązane są ze starzeniem. Robi to także szybciej niż zdrowa żywność, która wyłącza wspomniane przełączniki. Wzbogacenie diety o zdrowe elementy nie niweluje wpływu dodatkowego cukru.

Stwierdzono, że im więcej cukru spożywał człowiek każdego dnia, tym jego DNA wydawało się starsze. Taka zależność występowała, nawet gdy posiłki były bogate w elementy, które utrzymują i regenerują DNA.

Wyniki były te same nawet jeśli uwzględniło się czynniki związane ze stylem życia, aktualny stan zdrowia uczestników, czy ich wykształcenie. Ponadto zauważono, że osoby będące na diecie śródziemnomorskiej (i niedodające cukru do pokarmów) mają najwolniejsze zegary epigenetyczne.

Trzeba uważać na ilość dodatkowego cukru w diecie

W trakcie badań okazało się, że uczestnicy badań spożywali w ciągu dnia średnio trochę ponad 60 gramów cukru. Niektórzy spożywali ponad 300 gramów. Tutaj warto wspomnieć, że American Heart Association zaleca ograniczenie dodatkowego cukru w diecie do około 25 gramów dla kobiet i 36 gramów dla mężczyzn.

Jak mówi Elissa Epel z University of California San Francisco: - Wiedzieliśmy, że wysoki poziom dodatkowego cukru wiąże się z pogorszeniem zdrowia metabolicznego i wczesnymi chorobami, prawdopodobnie bardziej niż jakikolwiek inny czynnik dietetyczny.

Dodaje: - Teraz wiemy, że przyspieszone starzenie się epigenetyczne leży u podstaw tego związku i jest to prawdopodobnie jeden z wielu sposobów, w jaki nadmierne spożycie cukru ogranicza zdrową długowieczność.

Sami naukowcy zwracają uwagę, że ich analizy mają swoje ograniczenia, dlatego też konieczne są dalsze długoterminowe badania w tym zakresie, które miałyby wyjaśnić wszelkie niuanse tego zagadnienia.

Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym JAMA Network Open.

„Polacy za granicą”: Posiadłość należała do Tori Amos. Polka nim rozporządzaPolsat Play
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas