USA rezygnują ze sztucznych barwników. Nowe podejście do zdrowia
Instytucje zdrowia publicznego USA rozpoczęły proces wycofania sztucznych barwników, podkreślając ich potencjalny wpływ na zdrowie ludzkie, zwłaszcza u dzieci. Obecnie powszechnie używane barwniki są uznawane za bezpieczne w określonych dawkach, jednak niektóre badania wskazują na związek tych substancji z problemami behawioralnymi.

Sekretarz zdrowia Robert F. Kennedy Jr. ogłosił we wtorek, że Departament Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Agencja ds. Żywności i Leków wycofają wszystkie sztuczne barwniki spożywcze na bazie ropy naftowej z krajowego zaopatrzenia w żywność. Jest to kluczowy element jego programu "Przywróćmy Ameryce zdrowie". Zmiany mają wejść w życie do końca przyszłego roku.
Czy czerwony barwnik jest bezpieczny do spożycia?
- Czerwony barwnik nr 40, inaczej zwany Allura Red, jest jednym z najczęściej używanych syntetycznych barwników spożywczych w USA i Kanadzie - mówi dr Kelly Johnson-Arbor, toksykolog z MedStar Health. Dodaje, że już w 1971 roku FDA zatwierdziła czerwony barwnik do stosowania w żywności, a obecnie jest on stosowany do poprawy wyglądu napojów, płatków śniadaniowych i innych produktów spożywczych.
Dietetyk Scott Keatley wspomina, że barwnik ten został uznany za bezpieczny do konsumpcji m.in. przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i inne organy regulacyjne pod warunkiem, że nie przekroczy dozwolonej dziennej dawki spożycia.
- Obie główne organizacje wymieniły ten produkt w dawce 7 mg/kg/dzień jako dopuszczalne spożycie - mówi Keatley. W praktyce osoba, która waży 70 kg, może teoretycznie spożyć w ciągu doby do 490 miligramów czerwonego barwnika bez skutków ubocznych.
Jak firmy zastępują syntetyczne barwniki spożywcze?
Syntetyczne dodatki do żywności, takie jak barwniki żółte, zielone czy niebieskie, są szeroko stosowane ze względu na ich niską cenę. Jednak niektóre firmy całkowicie od nich odchodzą, skupiając się na naturalnych barwnikach, np. papryce, kurkuminie, karotenach czy antocyjanach. Ich wadami są mniej intensywny kolor, wyższa cena oraz słabsza trwałość, co może powodować mniejsze zainteresowanie wśród konsumentów.
Do jakich produktów wykorzystuje się syntetyczne barwiki?
Można je znaleźć niemal wszędzie: w wypiekach, produktach mlecznych, a nawet w przemyśle farmaceutycznym, gdzie dodaje się je na przykład do leków dla dzieci czy syropów. Popularnym produktem spożywczym, który wykorzystuje syntetyczne barwniki, są cukierki M&M's.
Barwniki i ich wpływ na zdrowie dzieci
Chociaż badania nad barwnikami trwają, wiele danych sugeruje, że nie są one dobre dla zdrowia, szczególnie jeśli chodzi o dzieci, u których mogą powodować problemy behawioralne.
Według raportu z 2021 roku opublikowanego przez California Office of Environmental Health Hazard Assessment, który analizował dane z badań na ludziach i zwierzętach, syntetyczne barwniki spożywczesą powiązane z nadpobudliwością i problemami neurobehawioralnymi u dzieci. Badanie wykazało, że niektóre z dzieci po zażyciu barwników były bardziej skłonne do agresywnych zachowań.
Jamie Alan, adiunkt farmakologii i toksykologii na Michigan State University, jest zdania, że wycofanie syntetycznych barwników z żywności było nieuniknione, ponieważ nie przynoszą żadnych korzyści poza zyskiem i nie ma dla nich akceptowalnego zastosowania.