Elida Geisha Natural: Jak powstaje najdroższa kawa świata?

1029 dolarów, czyli blisko cztery tysiące złotych za półkilowe opakowanie. Tyle kosztuje Elida Geisha Natural - najdroższa obecnie kawa na całej kuli ziemskiej. Co jest sekretem jej drogocennego smaku?

article cover

Elida Geisha Natural: Jak powstaje najdroższa kawa świata?

1029 dolarów, czyli blisko cztery tysiące złotych za półkilowe opakowanie. Tyle kosztuje Elida Geisha Natural - najdroższa obecnie kawa na całej kuli ziemskiej. Co jest sekretem jej drogocennego smaku?

Proces płukania ziaren - udział technologii ograniczono w nim do absolutnego minimum.Luis AcostaEast News
Zebrane z plantacji ziarna poddawane są selekcji. Do zamożnych klientów trafia kawa tylko z tych najlepszych.Luis AcostaEast News
Elida to nazwa pól uprawnych położone nieopodal miejscowości Boquete we wschodniej Panamie. Odpowiednie warunki klimatyczne - wysokość 1200 m n.p.m., temperatury od 14 do 30 stopni Celsjusza oraz niezanieczyszczone środowisko - sprawiają, że okoliczni farmerzy i plantatorzy dostarczają naprawdę świetne jakościowo i w stu procentach naturalne produkty.
Ostatnia i najprzyjemniejsza część to degustacja, nad którą bezpośrednio czuwają osoby sprowadzające ten rarytas z Ameryki Południowej na inne kontynenty.
Skąd tak horrendalnie wysoka cena? Ziarna kawy zbiera się ręcznie. Podobnie rzecz ma się z całym procesem jej obróbki - na poniższych zdjęciach możecie zobaczyć, że przebiega on tak "analogowo", jak to tylko możliwe. Łącznie z płukaniem i selekcjonowaniem ziaren!
Prawdziwym hitem okazała się Elida Geisha Natural, która w 2019 r. zdetronizowała Kopi Luwak i została najdroższą kawą świata. Chcąc jej spróbować w kawiarni na Starym Kontynencie trzeba liczyć się z wydatkiem rzędu 400 złotych za małą filiżankę!Luis AcostaEast News
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas