Nie wieprzowina, nie drób. Oto japoński rosół… ze świerszczy

Mieszkańcy Azji przyzwyczaili nas już do tego, że lubują się w dość osobliwych przysmakach. Ale danie serwowane przez Yuto Shinoharę i jego kucharzy jest niecodzienne nawet jak na azjatyckie warunki. Japoński szef kuchni specjalizuje się w potrawie, którą znają dobrze wszyscy bywalcy modnych restauracji dużych miast i które musi koniecznie pojawić się w każdej rozmowie o tematyce gastronomicznej – ramenie. Ramen przywędrował do Japonii z Chin około XIX wieku, a prawdziwą popularność zyskał po II Wojnie Światowej. Nikt jednak nie podejrzewałby, że można przyrządzić go w ten sposób. Bazą ramenu w tej dziwnej wersji nie jest bowiem drób, wieprzowina czy ryby…

article cover
BEHROUZ MEHRI / AFPEast News

Nie wieprzowina, nie drób. Oto japoński rosół… ze świerszczy

Mieszkańcy Azji przyzwyczaili nas już do tego, że lubują się w dość osobliwych przysmakach. Ale danie serwowane przez Yuto Shinoharę i jego kucharzy jest niecodzienne nawet jak na azjatyckie warunki. Japoński szef kuchni specjalizuje się w potrawie, którą znają dobrze wszyscy bywalcy modnych restauracji dużych miast i które musi koniecznie pojawić się w każdej rozmowie o tematyce gastronomicznej – ramenie. Ramen przywędrował do Japonii z Chin około XIX wieku, a prawdziwą popularność zyskał po II Wojnie Światowej. Nikt jednak nie podejrzewałby, że można przyrządzić go w ten sposób. Bazą ramenu w tej dziwnej wersji nie jest bowiem drób, wieprzowina czy ryby…

- Chciałem wprowadzić insekty do tradycyjnej kuchni – opowiada pomysłodawca osobliwego przysmaku w rozmowie z agencją AFP. – Uważam, że powinny być traktowane na równi ze zwierzętami i roślinami, jeśli chodzi o składniki potraw.BEHROUZ MEHRI / AFPEast News
Shinohara stworzył autorski przepis, według którego podstawą tradycyjnej azjatyckiej zupy są smażone świerszcze. Zapach podobno nie różni się od tego, jaki poczuć można od „klasycznej” wersji…BEHROUZ MEHRI / AFPEast News
Jak na razie uruchomił sprzedaż paczek ze swoim autorskim ramenem, które można przygotować w domu.BEHROUZ MEHRI / AFPEast News
- 10 tys. świerszczy wystarcza na około 100 misek ramenu – opowiada restaurator w wywiadzie dla AFP. – W ofercie mamy także zupę z gąsienic.BEHROUZ MEHRI / AFPEast News
Shinohara od dziecka był fanem wszelkiego rodzaju robaków i owadów. Już jako dziecko interesował się tymi stworzeniami – obserwował je i kolekcjonował. W dość dziwnym toku jego fascynacja insektami wyewoluowała w zamiłowanie do jedzenia ich.BEHROUZ MEHRI / AFPEast News
Japończyk chciał otworzyć swój lokal w Tokio kwietniu 2020, ale przez wybuch pandemii koronawirusa musiał zrewidować plany. BEHROUZ MEHRI / AFPEast News
Shinohara nie chce poprzestawać na ramenie. W planach ma rozpoczęcie produkcji… piwa i herbaty z owadów.BEHROUZ MEHRI / AFPEast News
…czego nie można powiedzieć o wyglądzie dania.BEHROUZ MEHRI / AFPEast News
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas