Aglio, olio e peperoncino - włoski przysmak w 10 min.
W tym daniu najtrudniejsza jest jego nazwa: aglio, olio e peperoncino.
Ta jedna z najprostszych i najpopularniejszych we Włoszech potraw to dowód na to, że nie można powiedzieć, że nie ma się pomysłu na obiad czy kolację. Jego przygotowanie trwa kilka minut.
Żaden niezapowiedziany gość nie sprawi kłopotu i to nawet przy "pustej" lodówce.
Będziemy potrzebować:
- makaronu spaghetti
- oliwy
- kilku ząbków czosnku
- papryczek peperoncino
Gdy w wodzie gotuje się makaron, koniecznie al dente, na patelni należy podsmażyć na oliwie, nie żałując jej, zaledwie przez chwilę posiekany czosnek z drobno pokrojoną czerwoną papryczką peperoncino.
Odcedzone spaghetti wrzucamy następnie do patelni i mieszamy z oliwą, czosnkiem i peperoncino. Na koniec dodajemy garstkę posiekanej pietruszki.
Po niespełna 10 minutach można już siadać do stołu.