Aglio, olio e peperoncino - włoski przysmak w 10 min.

W tym daniu najtrudniejsza jest jego nazwa: aglio, olio e peperoncino.

Aglio, olio e peperoncino - zaskocz swoją drugą połówkę daniem kuchni włoskiej, które przygotujesz w mniej niż 10 min.
Aglio, olio e peperoncino - zaskocz swoją drugą połówkę daniem kuchni włoskiej, które przygotujesz w mniej niż 10 min.123RF/PICSEL

Ta jedna z najprostszych i najpopularniejszych we Włoszech potraw to dowód na to, że nie można powiedzieć, że nie ma się pomysłu na obiad czy kolację. Jego przygotowanie trwa kilka minut.

Żaden niezapowiedziany gość nie sprawi kłopotu i to nawet przy "pustej" lodówce.

Będziemy potrzebować:

- makaronu spaghetti

- oliwy

- kilku ząbków czosnku

- papryczek peperoncino

Gdy w wodzie gotuje się makaron, koniecznie al dente, na patelni należy podsmażyć na oliwie, nie żałując jej, zaledwie przez chwilę posiekany czosnek z drobno pokrojoną czerwoną papryczką peperoncino.

Odcedzone spaghetti wrzucamy następnie do patelni i mieszamy z oliwą, czosnkiem i peperoncino. Na koniec dodajemy garstkę posiekanej pietruszki.

Po niespełna 10 minutach można już siadać do stołu.

Do przygotowania tego prostego dania potrzebujesz dosłownie kilku składników
Do przygotowania tego prostego dania potrzebujesz dosłownie kilku składników123RF/PICSEL
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas