Lunch do pracy: Curry z kurczakiem
Praktycznie każdy w swoim życiu spotkał się z taką sytuacją, że brakowało mu czasu na przygotowanie zdrowych posiłków. Dotyczy to zwłaszcza singli. W jaki sposób przygotować szybki i pożywny posiłek?
Najprostszym sposobem jest zakup półproduktów, które trzeba jedynie usmażyć, ugotować, lub upiec i gotowe. Jednak, w jaki sposób wybrać odpowiednie półprodukty, które zadowolą nie tylko nasze podniebienie, ale dadzą nam energię?
Wielu z nas nie ma na tyle czasu, aby gotować codziennie, dlatego powinno się przemyśleć zakupy składników. Niektóre dania przygotowuje się dość długo, więc wieczorami nie można spokojnie odpocząć i zjeść pożywnej kolacji. Lenistwo i zmęczenie wygrywa. O wiele przyjemniej jest siąść z książką w ręku, albo pójść na spacer z psem. Z takich dań lepiej zrezygnować. Danie powinno być proste, szybkie do przygotowania i równocześnie pożywne.
Jest jednak sposób, aby nie marnować czasu na gotowanie, a korzystając z gotowych składników, które z odpowiednio dobranymi warzywami i przyprawami będą stanowiły całkiem nowe, smaczne dania.
Z szybkich dań na lunch proponujemy na początku kurczaka curry w warzywach i sosie pomidorowym z kaszą bulgur.
Składniki:
1 średnia pierś z kurczaka
35 g suchej kaszy bulgur
kilka różyczek brokuła
mała marchewka pokrojona w kostkę
pół cebuli
pół czerwonej papryki
2-3 pieczarki pokrojone w kostkę
½ szklanki sosu pomidorowego
1 łyżka pasty curry
¾ szklanki wody
masło
Przygotowanie:
Kroimy kurczaka w niewielką kostkę. Na patelnię lub do woka wrzucamy odrobinę masła, dodajemy kurczaka, smażymy przez ok. 5 minut. Do kurczaka dodajemy warzywa i pieczarki, całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez ok. 12-15 minut. Na koniec wlewamy sos pomidorowy, dodajemy curry i dusimy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Kaszę gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Całość pakujemy do pojemnika i wstawiamy do lodówki.