Maczanka krakowska. Delicje dla studentów

Maczanka krakowska nie uchodziła kiedyś za wykwinty posiłek. Była popularna wśród biednych krakowskich studentów. Sporządzano ją z sosu spod pieczeni oraz skrawków mięsa, którymi zalewano bułkę, nierzadko czerstwą. Krakowianka Ewa Wachowicz dzieli się swoim pomysłem na to danie.

Maczanka niejedno może mieć imię
Maczanka niejedno może mieć imię123RF/PICSEL

Do przygotowania maczanki potrzebować będziemy: 2 kg karkówki wieprzowej, 1 łyżkę oleju do obsmażenia; (marynata) 3-4 ząbków czosnku, 2 łyżki kminku, 5-6 ziaren jałowca, sól, pieprz; (sos) 250 ml czerwonego wina wytrawnego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, sól; (do podania) po 1 kajzerce na plaster mięsa i natki pietruszki.

Jak instruuje Ewa Wachowicz w książce "Obiady", mięso natrzyjmy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przyprawmy kminem i jałowcem (wcześniej utłuc je w moździerzu). Oprószmy solą i pieprzem. Umieśćmy w zamykanym naczyniu i wstawmy do lodówki na całą noc.

"Zamarynowaną karkówkę obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać winem. Wrzucić posiekane w piórka cebule oraz pokrojone w plastry pieczarki. Przyprawić papryką i solą" - pisze mieszkająca w Krakowie jurorka programu "Top Chef". Karkówkę pieczemy przez ok. 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu wyjmujemy ją i kroimy w grube plastry.

Danie serwujemy w kajzerce. Bułkę przekrawamy wzdłuż na pół, spód obficie polewamy sosem, kładziemy plaster mięsa, posypujemy posiekaną natką pietruszki, przykrywamy i od razu podajemy.

Andrzej Grabarczuk

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas