Męskie grillowanie: Hamburger z sokiem jabłkowym

Nadchodzą ciepłe dni, a z nimi czas wyjazdów i grillowania. Mamy specjalnie dla was kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką. Spróbujcie hamburgera w sosie jabłkowym.

hamburger
hamburgerINTERIA.PL
Hamburger w sosie jabłkowym
Hamburger w sosie jabłkowym123RF/PICSEL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Żeby osiągnąć jak najlepsze rezultaty należy odkroić nadmiar tłuszczu, a przyprawianie i solenie zostawić na sam koniec przygotowywania potrawy. Zrobienie tego wcześniej może prowadzić do wysuszenia mięsa.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.

Grillowanie to sztuka, która nie polega tylko na wrzuceniu mięsa na ruszt. Trzeba dokładnie zaplanować każdy etap przygotowywania dania, żeby wszystkie jego elementy były gotowe w tym samym czasie.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

450 gramów mielonej wołowiny lub cielęciny

1 mała cebula

125 ml gęstego soku jabłkowego

2 łyżki brązowego cukru

60 ml keczupu

45 gramów tartej bułki

6 plasterków sera

6 bułek

Przygotowanie:

Z wołowiny wykrawamy tłuszcz i kroimy ją w kostkę. Wkładamy do miski.

Mięso zalewamy marynatą z nektaru z jabłek, oliwy, soku z cytryny i limonki oraz ziół. Odstawiamy mięso na noc do lodówki.

Na bambusowe patyczki nabijamy na przemian: mięso, pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, pomidory i cebulę. Wszystko smarujemy oliwą i układamy na średnio rozpalonym grillu na około 10 minut. W czasie pieczenie dodatkowo smarujemy marynatą.

Hamburgery układamy na bułce, kładziemy na nich plasterek sera.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas