Męskie grillowanie. Wołowina po japońsku
W zasadzie nie ma kraju, w którym by się nie grillowało. O ile w Polsce króluje kiełbasa i karkówka, tak Japończycy preferują wołowinę i ryby.

Wołowina jest mięsem, które może okazać się znakomitym kompanem zdrowej diety. Zawiera dużo kreatyny, która może pomóc budować mięśnie. Do tego solidna dawka żelaza oraz sprzężony kwas linolowy - składniki, których próżno szukać w takiej ilości w drobiu czy wieprzowinie.
Jednak jej przygotowanie często nastręcza wiele problemów, a wystarczy dosłownie kilka minut by zrobić soczystą, aromatyczną i delikatną wołowinę.
Składniki:
400 g wołowiny3 ząbki czosnku75 ml sosu sojowego20 gramów brązowego cukru40 ml sake25 ml oleju sezamowego
Przygotowanie: Mięso kroimy na cienkie plastry o grubości maksymalnie centymetra, najlepiej ciut mniej. Czosnek przeciskamy i mieszamy z pozostałymi składnikami w misce.
Mięso wkładamy do powstałej marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny. Zamarynowane mięso układamy na bardzo rozgrzanym ruszcie na maksymalnie 3 minuty. Obracamy, smarujemy marynatą i po kolejnych 3 minutach ściągamy. Dajemy mięsu kilka minut na odpoczynek i podajemy z ryżem oraz warzywami.