Męskie grillowanie. Wrzuć arbuza na ruszt
Arbuz to idealna przekąska na lato - wymieniany jest wśród tych produktów, po które warto sięgać w upalne dni. W zasadzie jego słodycz i soczystość to połączenie idealne, choć ciekawą alternatywą wydaje się też arbuz z grilla.
Słodycz, orzeźwienie i niewiele kalorii - czego chcieć więcej od idealnej przekąski na lato. Tym właśnie jest arbuz, który panie docenią również za jego liczne zdrowotne właściwości. Ten owoc nie tylko doskonale wpływa na kondycję naszej skóry, to najlepszy sprzymierzeniec smukłej sylwetki i przyjaciel osób ceniących sobie aktywny styl życia.
Arbuz w ponad 90 proc. składa się z wody, co jednak nie zmienia faktu, że stanowi źródło witamin B1, B2 i C. Ta ostatnia ma ogromny wpływ na syntezę kolagenu, podstawowego białka budującego skórę. Jest również źródłem potasu.
Chętnie zajadamy się nim bez żadnych dodatków, jednak Anna Jones zachęca, aby nieco poeksperymentować i wrzucić arbuza na grill.
- Grillowany arbuz z limonką i ostrą papryką, to idealny pomysł na rozpoczęcie lub zakończenie grilla. Jeśli przeliczyliśmy się ze swoimi możliwościami i kupiliśmy zbyt duży owoc, możemy go wrzucić na ruszt. Można go zestawić z czarnymi oliwkami, pokruszoną fetą i miętą, albo posypać go brązowym cukrem z dodatkiem chili, limonką i podać z gałką lodów waniliowych - zachęca Jones.
Do przygotowania słodko-ostrej wersji potrzebujemy jednego małego arbuza, łyżkę brązowego cukru, dwie limonki, suszone płatki chili i łyżeczkę kminku.
Owoc, ze skórką, kroimy na nieco grubsze, trójkątne kawałki. W małej misce mieszamy cukier, skórkę limonki, kminek i płatki chili, można dodać odrobinę soli. Kawałki arbuza posypujemy przygotowaną przyprawą i układamy na ruszcie lub patelni grillowej, podpiekając go przez trzy minuty z każdej strony. Kawałki arbuza podajemy z lodami i delikatnie skrapiamy sokiem z limonki