Na szlaku smaku. Męskie grillowanie: Tatar z awokado
Darek Kuźniak powraca na łamy Interii! Znany z Top Chefa, Azja Express, czy Hell's Kitchen kucharz znów zaskoczy was swoimi propozycjami i poda przepisy na autorskie dania, łączące inspiracje z wielu stron świata. Tym razem znakomita przystawka do męskiego grilla.
Tatar z awokado i pomidorów na ostro
Składniki:
2 pomidory
2 awokado
1 szalotka
1/2 cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy
szczypta chili
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 woreczka ryżu
arkusz pergaminu
300 ml oleju
Przygotowanie:
Tiul z ryżu
Rozgotuj ryż do miękkości. Tak przygotowany blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Białą masę rozsmaruj równomiernie na pergaminie lub macie silikonowej. Całość posyp solą i chili, następnie przełóż na blachę. Susz w piekarniku (ustawionym na 90 stopni) ok 60 min. Po czasie rozgrzej w garnku olej i wrzucaj poszarpane elementy tiulu. Trzymaj w oleju kilka sekund (aż spuchną). Po wyjęciu odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Tatar
Obraną szalotkę drobno posiekaj. Pomidory sparz we wrzątku i pozbądź się skóry. Miąższ warzywa pokrój w kosteczkę. (pestek nie wyrzucaj, odłóż do osobnego naczyńka). Awokado obierz i przygotuj jak resztę składników. Pomidora, szalotkę i awokado przełóż do misy. Delikatnie mieszając dolej: sok z cytryny oraz sos sojowy, całość posyp szczyptą cukru i dopraw chili. Tatara przełóż na talerz, formuj za pomocą miseczki lub ausztacherki. Podawaj z miąższem pomidora, chipsem ryżowym i zieleniną. Całość skrop oliwą.