Zupa cebulowa. Francuski sposób na wirusy

Smaczna, zdrowa i sycąca. Rozgrzewa po czubki palców i stawia na nogi! Zupa cebulowa to idealny posiłek na chłodniejsze dni.

Zupa cebulowa to bardzo łatwe i pożywne danie
Zupa cebulowa to bardzo łatwe i pożywne danie123RF/PICSEL

Przepis na zupę cebulową nie jest zbyt skomplikowany, ale przy jej przygotowywaniu przyda się do odrobina cierpliwości. Tajemnica tej zupy tkwi bowiem w odpowiednio skarmelizowanej cebuli, która dodaje całemu wywarowi ładnego koloru i wyśmienitego smaku. Cebulę należy dusić na małym ogniu, aż do momentu, kiedy nabierze złocisto-brązowej barwy.

Obowiązkowym dodatkiem do tego posiłku jest grzanka, np. z bagietki, z zapieczonym serem. Na tym ostatnim składniku nie warto oszczędzać: wyrazistość i głębię smaku zapewni ementaler lub gruyère. 

Składniki:

5 dużych cebul
100 gramów masła
100 gramów tartego sera Ementaler lub Gruyère
1 łyżka mąki
4 ząbki czosnku
1,5 litra bulionu wołowego lub warzywnego
kieliszek białego wina
sól i pieprz
łyżeczka kozieradki, kuminu, estragonu, rozmarynu, majeranku i gałki muszkatałowej

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na maśle. Mieszamy od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek i po minucie mąkę, która zagęści całość. Dokładnie mieszamy i zalewamy winem. Czekamy chwilę, aż alkohol odparuje. Następnie podlewamy - w krótkich odstępach czasu - bulionem.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Osobno przygotowujemy grzanki - kroimy bagietkę, smarujemy jej kawałki oliwą i posypujemy startym serem. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika (do 150 stopni z górną grzałką) i przypiekamy do momentu aż ser dobrze się nie rozpuści. Tak przygotowane grzanki należy ułożyć na wierzchu zupy.

RMF/INTERIA
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas