Zupa cebulowa. Francuski sposób na wirusy
Smaczna, zdrowa i sycąca. Rozgrzewa po czubki palców i stawia na nogi! Zupa cebulowa to idealny posiłek na chłodniejsze dni.
Przepis na zupę cebulową nie jest zbyt skomplikowany, ale przy jej przygotowywaniu przyda się do odrobina cierpliwości. Tajemnica tej zupy tkwi bowiem w odpowiednio skarmelizowanej cebuli, która dodaje całemu wywarowi ładnego koloru i wyśmienitego smaku. Cebulę należy dusić na małym ogniu, aż do momentu, kiedy nabierze złocisto-brązowej barwy.
Obowiązkowym dodatkiem do tego posiłku jest grzanka, np. z bagietki, z zapieczonym serem. Na tym ostatnim składniku nie warto oszczędzać: wyrazistość i głębię smaku zapewni ementaler lub gruyère.
Składniki:
5 dużych cebul
100 gramów masła
100 gramów tartego sera Ementaler lub Gruyère
1 łyżka mąki
4 ząbki czosnku
1,5 litra bulionu wołowego lub warzywnego
kieliszek białego wina
sól i pieprz
łyżeczka kozieradki, kuminu, estragonu, rozmarynu, majeranku i gałki muszkatałowej
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na maśle. Mieszamy od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek i po minucie mąkę, która zagęści całość. Dokładnie mieszamy i zalewamy winem. Czekamy chwilę, aż alkohol odparuje. Następnie podlewamy - w krótkich odstępach czasu - bulionem.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Osobno przygotowujemy grzanki - kroimy bagietkę, smarujemy jej kawałki oliwą i posypujemy startym serem. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika (do 150 stopni z górną grzałką) i przypiekamy do momentu aż ser dobrze się nie rozpuści. Tak przygotowane grzanki należy ułożyć na wierzchu zupy.