Jak jeść więcej warzyw? 16 pomysłów na dania!

Artykuł sponsorowany

stock.adobe.com, autor: M Moller/peopleimages.com
stock.adobe.com, autor: M Moller/peopleimages.comsponsorowane

Warzywne alternatywy dla popularnych produktów

  1. Makaron z cukinii - cukinia, pokrojona w cienkie paski, jest szybka w przygotowaniu i doskonale komponuje się z różnorodnymi sosami.
  2. Ryż kalafiorowy - starty surowy kalafior, który na pierwszy rzut oka naprawdę wygląda jak ryż. Stanowi świetny dodatek do sałatek, a także można go krótko przesmażyć z ulubionymi warzywami, jako alternatywę dla tradycyjnego risotto.
  3. Chipsy z jarmużu - dla poszukujących lżejszej alternatywy dla sklepowych chipsów jarmuż jest doskonałym wyborem. Pieczony z odrobiną oliwy z oliwek i soli, zmienia się w chrupiącą przekąskę. Chipsy z jarmużu nie próbują udawać chipsów ziemniaczanych, one są pyszne na swój wyjątkowy sposób!

Nadziewane warzywa i inne innowacyjne pomysły

  1. Papryki nadziewane quinoa i warzywami - papryki, wypełnione mieszanką quinoa, fasolki, kukurydzy, cebuli oraz przypraw, zapiekane z serem na wierzchu, tworzą pyszny i sycący posiłek.
  2. Roladki z bakłażana z serem kozim i szpinakiem - bakłażan, pokrojony w cienkie plastry i nadziewany mieszanką sera koziego, szpinaku i czosnku, po upieczeniu staje się delikatnym i aromatycznym daniem, które zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy.
  3. Pizza na spodzie z kalafiora - spód pizzy z kalafiora, jajek i sera mozzarella to świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Jej przygotowanie to doskonała zabawa dla całej rodziny.

Placki ziemniaczane z dodatkiem innych warzyw

  • Placki ziemniaczano-cukiniowe: włączenie cukinii do ciasta ziemniaczanego nadaje plackom większą soczystość i delikatność. W sezonie letnim to wręcz must have!
  • Z dodatkiem marchewki i świeżych ziół: marchewka ubarwia placki na złoto i dodaje im słodyczy, a świeże zioła, takie jak pietruszka, koperek, czy bazylia, dodają orzeźwiającego aromatu.
  • Placki z dodatkiem dyni: propozycja tym razem na sezon jesienny.
  • Placki z kiszoną kapustą: najbardziej oryginalna propozycja, polecamy szczególnie zimą.

Przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii i marchewki

  • 5 średnich ziemniaków,
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 duża marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • świeże zioła: pietruszka, koperek,
  • olej do smażenia.
  1. Ziemniaki, cukinię i marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij nadmiar wody.
  2. Do warzyw dodaj przeciśnięty czosnek, mąkę, jajka, a następnie dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, aby składniki połączyły się w jednolitą masę.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj porcje ciasta, formując placki. Smaż na umiarkowanym ogniu, do uzyskania złotego koloru z obu stron.
  4. Serwuj gotowe placki z dodatkami według własnego wyboru: świeżymi ziołami, sałatką lub surówką.

Ryż z kurczakiem i warzywami

  • 1 szklanka ryżu basmati,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1/2 szklanki groszku (świeżego lub mrożonego),
  • 1 mała cukinia,
  • 1 garść kiełków stir-fry,
  • 1 mała cebulka,
  • 100g fasolki szparagowej,
  • 1 brokuł,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • świeże zioła do dekoracji (np. pietruszka, kolendra).
  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok.
  2. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie szybko usmaż na oleju na złoto-brązowy kolor (zanim puszczą za dużo soków, przez które mięso bardziej by się ugotowało niż usmażyło). Wyjmij z patelni i odstaw na bok.
  3. Na tą samą patelnię dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę, marchewkę, fasolkę szparagową i smaż na średnim ogniu przez około 3-5 minut.
  4. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, groszek, kiełki stir-fry oraz brokuły pokrojone na małe różyczki. Kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Do warzyw dodaj usmażonego wcześniej kurczaka oraz ryż, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na patelni. Pozostaw na ogniu jeszcze przez 2-3 minuty.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie wyłącz palnik.
  7. Przed podaniem udekoruj danie świeżymi ziołami.

Rozszerzamy grillowe menu o warzywa

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 cukinia,
  • 1 bakłażan,
  • 200 g większych pieczarek,
  • 2 cebule,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz,
  • ulubione zioła (np. tymianek, rozmaryn).
  1. Dokładnie umyj i osusz warzywa. Papryki oczyść z nasion i pokrój w duże kwadraty. Cukinię i bakłażan pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Pieczarki oczyść, a cebule obierz i pokrój w ósemki.
  2. Przygotuj patyczki do szaszłyków. W przypadku użycia drewnianych, moczenie ich w wodzie na około 30 minut pomoże uniknąć przypalenia na grillu.
  3. Nabijaj na patyczki na przemian kawałki warzyw. Każdy szaszłyk delikatnie posmaruj oliwą z oliwek i dopraw solą, pieprzem oraz ziołami według uznania.
  4. Grilluj szaszłyki na grillu rozgrzanym do średniej temperatury, regularnie obracając, aż warzywa staną się miękkie i nabiorą złotego koloru (około 10-15 minut).
  5. Podawaj gorące, jako smakowity dodatek do głównego.

Warzywa w słodkich wypiekach

  • 250 g startej cukinii,
  • 200 g mąki pszennej (może być pełnoziarnista),
  • 50 g kakao bez dodatku cukru,
  • 100 g ciemnej czekolady (najlepiej 70% kakao),
  • 150 g cukru trzcinowego (może być też np. ksylitol),
  • 2 duże jajka,
  • 150 ml oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: orzechy, pestki lub suszone owoce do dodania.
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż formę do pieczenia papierem.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
  3. W innej misce połącz roztopioną czekoladę, cukier, jajka i olej. Gdy składniki się połączą, dodaj do nich startą cukinię.
  4. Połącz mokre składniki z suchymi, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli chcesz, dodaj do ciasta orzechy lub inne dodatki.
  5. Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 25-30 minut. Brownie powinno być wilgotne w środku, więc nie przesuszaj go.
  6. Po wystudzeniu pokrój brownie w kwadraty i podawaj.

Warzywa "w płynie"

  • 1 średni burak,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 dojrzałe jabłko,
  • kawałek świeżego imbiru (około 2 cm),
  • woda lub sok jabłkowy (dla lepszej konsystencji).
  1. Buraka i marchewki umyj, obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Jabłko umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój.
  3. Wszystkie składniki umieść w blenderze, dodaj obrany i pokrojony imbir.
  4. Dodaj wodę lub sok jabłkowy i blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • garść jarmużu,
  • garść szpinaku,
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 zielone jabłko
  • 1 cytryna
  • woda (opcjonalnie)
  1. Jarmuż, szpinak i natkę pietruszki dokładnie umyj.
  2. Jabłko umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój.
  3. Cytrynę umyj i wyciśnij sok.
  4. Wszystkie składniki umieść w sokowirówce, dodaj sok z cytryny. W razie potrzeby dodaj trochę wody, aby ułatwić wyciskanie soku.
  5. Przecedź przez sitko, aby pozbyć się większych fragmentów.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?