Kawa bezkofeinowa chroni wątrobę
Kawa obniża poziom enzymów wątrobowych. Także ta bezkofeinowa.
Naukowcy już wcześniej ustalili, że regularne spożywanie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych czy marskości wątroby. Teraz wykazano, że kawa wcale nie musi być bogata w kofeinę, by mieć tak dobroczynne właściwości.
- Wcześniejsze badania pokazały, że picie kawy wpływa ochronnie na wątrobę. Nikt nie miał jednak pewności, czy takie korzyści daje również kawa bezkofeinowa. Już teraz wiemy, że tak - powiedział Qian Xiao, jeden z autorów badań.
Uczeni przeanalizowali dane pozyskane przez U.S. National Health and Nutrition Examination Survey w latach 1999-2010, które dotyczyły dobowego spożycia kawy blisko 28 tys. osób w wieku powyżej 20 lat. Zmierzono im poziom kilku markerów wątrobowych, m.in. ALAT, AspAT, ALP i GGT. Osoby, które dziennie piły co najmniej 3 kubki kawy, miały niższy poziom wskazanych enzymów niż ludzie nie spożywające w ogóle tego napoju. Działo się tak nawet w przypadku ludzi spożywających kawę bezkofeinową.
Ostatnie odkrycia pokazują, że to nie kofeina odpowiada za dobroczynne właściwości kawy. Co zatem? To mają zweryfikować kolejne badania.