Napoje słodzone cukrem groźne dla zdrowia

Regularne picie słodkich napojów zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób i przedwczesnego zgonu.

Słodzone napoje mogą być szkodliwe
Słodzone napoje mogą być szkodliwe123RF/PICSEL

Zespół naukowców z Tufts University pod kierownictwem Dariusha Mozaffariana sprawdził wpływ słodzonych cukrem napojów na ryzyko śmierci. Uczeni przeanalizowali 62 badania żywieniowe przeprowadzone w latach 1980-2010, w których wzięło udział 611 971 osób z 51 krajów. Dzięki temu stworzono pierwszy globalny raport na temat liczby zgonów spowodowanych przez substancje słodzące stosowane do napojów.

W badaniach uwzględniono praktycznie wszystkie dostępne rodzaje napojów - gazowane, niegazowane, owocowe, sportowe, energetyczne, słodzone herbaty mrożone i więcej. Okazało się, że spożycie tych napojów w zadanym okresie czasu (lata 1980-2010) przyczyniło się do ok. 133 000 zgonów z powodu cukrzycy typu 2., 45 000 z powodu chorób sercowo-naczyniowych i 6450 z powodu nowotworów. Ta przerażająca statystyka pokazuje jak niebezpieczne są sztucznie słodzone napoje sprzedawane w sklepach.

- W wielu krajach na świecie odnotowano znaczną liczbę zgonów z powodu jednego czynnika diety - napojów słodzonych cukrem. Globalnym priorytetem powinno być znaczne zmniejszenie lub wyeliminowanie napojów słodzonych cukrem z diety - powiedział Dariush Mozaffarian.

Badania pokazały duże rozbieżności między różnymi populacjami. Na przykład wpływ napojów słodzonych na Japończyków po 65. roku życia był znikomy, a bardzo wysoki na Meksykanów poniżej 45. roku życia. Generalnie, Wpływ napojów słodzonych na zdrowie osób młodych jest wyraźniejszy niż starszych.

- W niektórych krajach zmiany w diecie mogą być trudne, ze względu na trudną dostępność owoców i warzyw. Jedyną metodą ochrony jest ograniczenie ich spożywania. Nie ma żadnych korzyści zdrowotnych ze spożywania napojów słodzonych cukrem, a potencjalne zagrożenie dla życia jest ogromne - powiedział Mozaffarian.

Naukowcy są przekonani, że redukcja spożycia napojów słodzonych cukrem może zapobiec tysiącom zgonów rocznie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas