Naukowcy potwierdzają: "domowe" metody najlepsze na kaszel
Najnowsze wytyczne sugerują, że najlepszym rozwiązaniem dla osób cierpiących na kaszel powinien być miód i leki dostępne bez recepty. Lekarze nie powinni przepisywać antybiotyków, ponieważ w większości przypadków nie poprawiają one stanu zdrowia.
W większości przypadków kaszel ustępuje samoczynnie w ciągu 2-3 tygodni. Nowe zalecenia dla lekarzy mają pomóc w walce z rosnącą planą antybiotykooporności. Nadmierne używanie antybiotyków sprawia, że infekcje są trudniejsze w leczeniu, sprzyjając powstawaniu superbakterii.
"Metoda babci" działa najlepiej?
Gorąca herbata z miodem, cytryną i imbirem jest dobrze znanym domowym sposobem na kaszel i ból gardła. Potwierdzają to najnowsze wytyczne brytyjskich instytutów: National Institute for Health and Care Excellence (NICE) i Public Health England (PHE). Leki przeciwkaszlowe zawierające pelargonię, gwajafenezynę i dekstrometorfan również mogą mieć korzystne działanie. Pacjentom zaleca się stosowanie tych środków i oczekiwanie na poprawę samopoczucia przed zgłoszeniem się do lekarza rodzinnego.
Większość przypadków zapalenia gardła jest wywoływana przez wirusy, które nie mogą być leczone antybiotykami. Mimo tego, wykazano, że w przypadku 48 proc. praktyk lekarskich w Wielkiej Brytanii przepisywano antybiotyki na kaszel lub zapalenie oskrzeli.
- Antybiotykooporność to ogromny problem i musimy teraz podjąć działania w celu ograniczenia stosowania antybiotyków. Te nowe wytyczne pomogą lekarzom rzadziej sięgać po antybiotyki na receptę. Zachęcamy pacjentów do skorzystania z porady lekarza rodzinnego na temat samoopieki - powiedziała dr Susan Hopkins, zastępca dyrektora PHE.
Co z mocniejszymi lekarstwami?
Antybiotyki mogą okazać się konieczne w przypadku kaszlu będącego częścią poważniejszej choroby lub gdy istnieje ryzyko dalszych powikłań. Dotyczy to głównie osób z przewlekłymi schorzeniami lub osłabionym układem odpornościowym.
Miód nie jest zalecany dla dzieci w wieku poniżej jednego roku życia, ponieważ może zawierać bakterie mogące powodować zatrucia.