Nawet małe ilości alkoholu uszkadzają DNA
Naukowcy odkryli, że nawet sporadyczne spożywanie niedużych ilości alkoholu uszkadza DNA.
Zespół meksykańskich naukowców przeprowadził badania na studentach, które wykazały, że każdorazowe spożywanie napojów alkoholowych uszkadza nasz materiał genetyczny. W eksperymencie wzięła grupa ochotników w wieku 19-23 lat, którzy średnio spożywali tylko 118 gramów alkoholu, czyli ok. 1,5 litra tygodniowo. Taka ilość była wystarczająca, by wywołać zniszczenia oksydacyjne wywołane przez wolne rodniki.
Z krwi studentów następnie pobrano limfocyty i poddano je elektroforezie. Polega ona na rozdzieleniu mieszaniny związków chemicznych na mniejsze frakcje wymuszając ich ruch w polu elektrycznym. Gdy DNA jest uszkodzone, chromatyna pozostawia w mieszaninie reakcyjnej widoczny ogon, a na tej podstawie można określić stopień jego uszkodzenia.
U przebadanych osób owe uszkodzenie wynosiło 44 proc., podczas gdy u grupy kontrolnej odnotowano jedynie 8-procentowe zniszczenie materiału. Długość ogona chromatynowego była mniejsza niż 20 nm, co świadczy o tym, że wywołane przez alkohol uszkodzenia nie były poważne.
Teraz naukowcy planują dokładnie zbadać jakie ilości alkoholu wywołują uszkodzenia DNA i jak można im przeciwdziałać.