Zegar biologiczny regulowany kwasem liponowym

Naukowcy odkryli, że kwas liponowy, który powszechnie występuje w szpinaku i brokułach, odpowiada za synchronizację zegara biologicznego.

Szpinak zawiera duże ilości kwasu liponowego
Szpinak zawiera duże ilości kwasu liponowego123RF/PICSEL

Kwas liponowy może mieć dobroczynny wpływ na szereg ważnych funkcji biologicznych: od metabolizmu glukozy po odporność wątroby. Wszystko to jednak jest pochodną zachowania prawidłowych rytmów okołodobowych u starzejących się zwierząt.

- Nasze odkrycie może być przełomowe w zrozumieniu, czemu kwas liponowy jest tak ważny i jak dokładnie działa. U starych zwierząt, rytmy okołodobowe nie działają tak skutecznie, jak powinny. Jeżeli kwas liponowy umożliwia synchronizację i odtworzenie rytmów biologicznych, może mieć to duże znaczenie dla biologii - powiedział Dove Keith, jeden z uczonych biorących udział w badaniach.

Naukowcy podawali zwierzętom większe dawki kwasu liponowego, niż można uzyskać przy normalnej diecie i monitorowali białka, na które wpływają zaburzenia zegara biologicznego. Dowiedziono, że kwas liponowy usuwa niektóre dysfunkcje wątroby i pozytywnie wpływa na ogólną kondycję organu, na którym to przeprowadzono eksperyment.

Okazało się, że dawką kwasu liponowego, która może wspomóc wątrobę jest odpowiednik ok. 600 mg u 68-kilogramowego człowieka, a to z kolei więcej niż można dostarczyć z pokarmem.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas